Készüljön: június elseje után talán önt is letesztelik a koronavírus-járvány miatt

Azt szeretnék megvizsgálni a hatóságok, mekkora a lakosság fertőzöttségi szintje.

Hirdetés

Június elseje után nagyszabású országos tesztelés indulhat annak kiderítésére, nagyságrendileg a lakosság mekkora hányada kapta el a koronavírust – mondta el Nelu Tătaru egészségügy-miniszter.

A tesztelés során nem csupán azt vizsgálják, hány aktív fertőzött van, hanem azt, hogy hányan estek már át a fertőzésen úgy, hogy talán nem is tudtak róla, vagy esetleg olyan enyhe tünetekkel, hogy legfeljebb egy szokványos megfázásnak tekintették.

A tesztelés során azt vizsgálják, hogy van-e ellenanyag a megvizsgált emberek szervezetében – ha igen, akkor azt jelenti, hogy már átestek a betegségen, és elvileg immunisak. Ebben az esetben pedig vérplazmadonorok lehetnek, a fertőzésen átesett emberek vérplazmája ugyanis jelen állás szerint hatékony terápia a súlyos fertőzöttek esetében.

A teszt már csak azért is indokolt, mert a szakemberek becslései szerint a valós fertőzések száma legalább a tízszerese az igazoltakénak.

Nelu Tătaru elmondta, a tesztelést az Egészségügyi Világszervezettel (WHO) közösen folytatják majd le, az Országos Közegészségügyi Intézet és a járványos betegségek ellenőrzésére létrehozott intézet közreműködésével.

Hirdetés

Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke szerint több tízezer emberen végzik majd el a tesztet.

Az akció során szerológiai vagy molekuláris teszteket végeznek majd.

A legjobb az lenne, ha minél több olyan embert találnának, akinek a szervezetében már jelen vannak az antitestek, hiszen a vírussal szemben nagyjából akkor alakul ki a közösségi immunitás, ha a társadalom mintegy 70 százaléka már elkapta.

Hirdetés