Késik a szóbeli érettségi, hidrogén-földgáz elegy használhatóságát tesztelik Medgyesen, Kolozsváron könyvünnepet tartanak – hírmix

Ligia Deca oktatási miniszter bejelentette, hogy a pedagógussztrájk miatt hétfő helyett szerdán, június 14-én kezdődnek a szóbelik az érettségin. Eközben megnyitotta kapuit a négy napig zajló, 12. alkalommal megrendezett Kolozsvári Ünnepi Könyvhét, ahol Kolozsvár büszkesége-díjjal tüntették ki Egyed Ákos történészt.

Hirdetés

A tanárok sztrájkolnak, mások bérét növelik

Bár a tanügyben dolgozók kitartóan sztrájkolnak immár három hete, és az oktatási miniszter azt is bejelentette, hogy a sztrájk miatt késve kezdődik az érettségi – egyelőre csak a szóbeli, de ha kitartanak, akár az írásbeli vizsgák időpontja is módosulhat, a kormány az egészségügyi, a szociális ellátási, a védelmi és rendvédelmi alkalmazottak bizonyos kategóriájának a fizetésére koncentrált csütörtöki ülésén, ezek emelését szavazta meg. A munkaügyi minisztérium közleménye szerint a kormányrendelet révén megszűnnek a béregyenlőtlenségek az ágazatok azon alkalmazottai között, akiknek már korábban megemelték a fizetését, és azok között, akiknek nem. A jogszabály révén többek között a statisztikusok, orvosírnokok, ápolók, beteghordozók, a szociális ellátásban dolgozók, illetve a védelmi, rendvédelmi és nemzetbiztonsági szervek alkalmazottjainak bére nő.

Elegyített jövő: az első kísérletek nyomán biztonságosnak tűnik a földgáz és hidrogén keveréke

Földgáz és hidrogén keverékével működő hálózatok és berendezések működésének tesztelését kezdte meg csütörtökön Medgyesen a Delgaz Grid, az E.ON Románia csoport tagja. A cég országos szinten is alkalmazható műszaki megoldást keres a hidrogén vezetékes szállítására és lakások ezen keverékkel történő fűtésére. A Romániában elindított, 20HyGrid elnevezésű projekt keretében azt is kipróbálják, hogy a hidrogén-földgáz elegy hogyan hat a régi gázkészülékekre, sütőkre, kazánokra. A kísérlet egyelőre mesterséges, ellenőrzött körülmények között zajlik, de a jövőben egy Szeben és egy Maros megyei településen élesben is kipróbálják a keveréket.

Elkezdődött a 12. Kolozsvári Ünnepi Könyvhét

A kincses város már hagyományossá vált könyvünnepe (és szemléje) izgalmas programokkal várja a közönséget, idén először a nemzetközi irodalmi színtér neves képviselői is meghívást kaptak az eseményre. A rendezvény, melyen 55 szerző és 43 kiadó vesz részt, ünnepélyes keretek között csütörtökön vette kezdetét, a megnyitón a Kolozsvár Társaság kitüntette a székelyföldi származású Egyed Ákos történészt, az Erdélyi Múzeum-Egyesület egykori elnökét. A rendezvény programja itt megtekinthető.

Hirdetés