Késik a beruházás, mert hónapokig tartott a több ezer oldalas szerződés minden egyes oldalát lepecsételni

Ráadásul három példányban.

Hirdetés

A pecsétmánia régóta a bürokrácia jelképévé vált, de amit a délkelet-romániai Galacon sikerült az illetékeseknek véghez vinni, azzal egyrészt sikerült kimaxolniuk a bürokrácia fogalmát, másrészt rávilágítaniuk arra, miért is halad ennyire lassan minden beruházás az országban, még akkor is, ha van rá pénz és szándék.

Történt, hogy az illetékesek tavaly szeptemberben aláírták a város 33 kilométeres körgyűrűjének megépítéséről szóló szerződést. A ceremóniát a közelgő választások miatt az akkori miniszterelnök, Ludovic Orban és a közlekedési miniszter jelenléte is súlyosbította.

Akkor azzal számoltak, hogy sikerül lecsökkenteni az eredetileg 12 hónaposra szánt tervezési időszakot, és talán már idén elkezdhetik az építkezést.

Ehhez képest jelenleg úgy becsülik, hogy csak idén szeptemberben kezdhetik tervezni, és legfeljebb jövő év végén kezdődhet az építkezés.

Az országos közútkezelő társaság (CNAIR) közlése szerint a késés egyik oka az, hogy csak

a szerződés aláírása több hónapig tartott: szeptember végén kezdték el, és januárban fejezték be.

A hatályos előírások szerint ugyanis a szerződő feleknek – vagyis a megrendelőnek és a kivitelezőnek – a szerződés minden egyes oldalát le kell pecsételnie.

Mármost jelen esetben egy közel 3500 oldalas szerződésről van szó.

Hirdetés

Amelyet ráadásul

három példányban kell aláírni, illetve oldalanként aprólékosan lepecsételni.

Mindemellett azt is konkrétan meg kellett jelölni, hogy a jórészt európai uniós pénzekből finanszírozott projekthez a bukaresti kormány honnan teremti elő az önrészt.

És ez nem egyedi eset: minden egyes közbeszerzési szerződés esetében így kell eljárni.

Igaz, a bélyegzőkészítőknek is meg kell élniük valamiből.

 

Hirdetés