Kellemes államfőválasztó vasárnapot mindenkinek!

Ez is eljött.

Hirdetés

Mintha csak múlt héten lett volna az öt évvel ezelőtti államfőválasztás, és tessék: vasárnap reggel héttől este kilencig ismét csak azért várják az urnához a 18 217 156 választópolgárt, hogy megválasszák az ország elnökét.

A külföldön élő románok már harmadik napja szavazhatnak – ezzel próbálják meg elkerülni, hogy ismét több száz méteres sorok és botrányok alakuljanak ki a szavazókörökben.

Nem lustálkodtak sokan az országban sem: fél kilenckor már több mint 437 ezren adták le szavazatukat – ez 2,38 százalékos részvételt jelent.

Amúgy a részvételi arány élőben követhető egész nap a Központi Választási Bizottság (BEC) honlapján.

Ez még csak az első forduló – másodikra akkor nem lenne szükség, ha a jelöltek valamelyike megszerezné a választói névjegyzékben szereplő polgárok több mint felének a szavazatát – ez majdnem 9 és félmillió szavazat. Ha ennyi senkinek sem gyűlik össze, akkor két hét múlva az első két helyezett egymással mérkőzik meg.

Az országban 18 748 szavazókörbe várják a választókat. Mivel a szavazólapok mindenütt azonosak, a választók bárhol leadhatják voksukat.

Aki azon a településen tartózkodik, ahol az állandó lakhelye van, annak abban a szavazókörben kell jelentkeznie, amelyhez lakcíme alapján tartozik.

Hirdetés

Aki más településen tartózkodik, az bármelyik szavazókörben leadhatja voksát, miután ellenőrzik, hogy korábban nem szavazott, és adatait felírják a pótlistára.

A közvélemény-kutatások szerint három jelöltnek – a kormány éléről nemrég leváltott Viorica Dăncilă szociáldemokrata (PSD) pártelnöknek, a Mentsétek meg Romániát Szövetséget (USR) vezető Dan Barnának, és a két kisebb balliberális párt által támogatott Mircea Diaconu színművésznek, volt EP-képviselőnek – van jó esélye arra, hogy a voksok több mint 40 százalékára számító, újrázni készül Klaus Iohannis jelenlegi államfő ellenfele legyen az elnökválasztás második fordulójában.

Az RMDSZ is indított saját jelöltet Kelemen Hunor szövetségi elnök személyében.

Este kilenckor jönnek az exit pollok, addig lássuk, mit hoz a nap.

Hirdetés