Kelemen úgy megvédte Cîțut az őt kirúgni akaró USR-PLUS-tól, mintha gyerekkoruk óta a legjobb öribarik lennének

Az RMDSZ elnöke, egyben miniszterelnök-helyettes szerint semmi sem indokolja a miniszterelnök leváltását.

Hirdetés

Most már mindenki nyugodjon le, és ne hepciáskodjon – nagyjából így interpretálható Kelemen Hunor RMDSZ-elnök üzenete a szerdán kirobbant koalíciós válság kapcsán.

Mint ismert, egy, a jóváhagyása nélkül kiadott rendelet miatt Florin Cîțu nemzeti liberális párti (PNL) miniszterelnök menesztette a rendeletet kiadó Andreea Moldovan egászségügyi államtitkárt és Vlad Voiculescu egészségügyi minisztert is.

Igen ám, de mivel őket történetesen az USR-PLUS pártszövetség jelölte a koalícióba, a szövetség befeszült, és azt mondja: mivel Cîțu nem egyeztetett velük előzetesen, meggondolatlan és éretlen döntést hozott Voiculescu menesztésével, ezért csak akkor maradnak a koalícióban, a nem ő lesz a miniszterelnök.

A harmadik koalíciós partner eddig viszonylag nyugodtan figyelte a partvonalról, ahogy a román pártok pocskondiázzák egymást, de most már határozottabb hangnemre váltott.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke, aki egyben miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betölt a kormányban, csütörtökön rászólt az USR-PLUS-ra, hogy Eddig, és ne tovább!

Egy rádiós interjúban kijelentette:

nem lehetséges, hogy csupán négy hónapnyi kormányzás után máris süllyesztőbe küldjék a miniszterelnököt.

Arra buzdította a kormányfő menesztését követelő oldalt, hogy gondolja át hideg fejjel, mit is akar, és akkor rájön, hogy kissé elsiette a dolgot.
Kerek perec kijelentette: elfogadhatatlan, hogy most Cîțu menesztését forszírozzák.

Ez ugyanis azt jelentené, hogy ismét szavazni kellene a parlamentben az új kormányról, és egyébként is, az egésszel

csak azt üzennék az ország polgárainak és a külföldi partnereknek, hogy a romániai politikai osztály nem elég érett.

Hirdetés

Nem lehet ugyanis négyhavonta vagy félévente miniszterelnököt cserélni csak azért, mert valaki megharagudott.

Egyben azt is elmondta, nem igaz, hogy a kormányfő nem egyeztetett folyamatosan a leváltott Voiculescuval, sőt ha az kezdeményezte, bármikor hajlandó volt kormányülést összehívni.

Vagyis jelen állás szerint a frontvonalak egyértelműek: az egyik oldalon a miniszterelnök menesztését akaró USR-PLUS toporzékol, a másikon pedig a koalíció vezető erejét akaró PNL és a liberális miniszterelnök mellett kiálló RMDSZ.

Mondhatnánk, hogy ezzel az USR-PLUS kisebbségbe került, viszont az is tény, hogy a támogatása nélkül a másik két alakulatnak nincs kormánytöbbsége.

Vagyis a helyzet – ahogy azt Romániában már megszokhattuk – nem csupán válságos, de bonyolult is.

Hirdetés