Karácsonykor a vírus is pihen: minden fontos járványadat alacsony a szeretet ünnepe alkalmából

Mindössze 15-en vesztették életüket a járvány miatt az elmúlt nap során.

Hirdetés

349 új koronavírusos esetet regisztráltak az elmúlt 24 órában.

Ennyire kevés új eset már hónapok óta nem volt, gyorsan tegyük hozzá viszont azt is, hogy a karácsony miatt még a szokásos hétvégi tesztüzemmódhoz képest is sokkal kevesebb tesztet futtattak le, vagyis a mostani szám aligha tükrözi a valóságot.

Az viszont igaz, hogy az utóbbi napokban az elhunytak száma is látványosan csökken, és ez a legjobb hír. Az elmúlt nap során például csak 15 ember hunyt el a járvánnyal összefüggésben – közülük senki sem volt beoltva.

Az intenzív osztályon ápoltak száma is csökken egyelőre: jelenleg 443 ember van kritikus állapotban.

Az viszont beszédes, hogy sok megyében ismét növekedőben van a fertőzöttségi ráta, sőt Arad megyében már 1 ezrelék fölött járnak.

Hirdetés

A szakértők pedig már jó időben figyelmeztettek, hogy az alacsony átoltottság, és az ünnepek alatti koslatás miatt a jövő év elején készülhetünk az 5. hullámra. Hogy ez is olyan súlyos lesz-e, mint a 4. – hiszen Romániában a 4. hullámban haltak meg a legtöbben –, az jó kérdés.

Mint ahogy az is, hogy az új, omikron nevű vírusvariáns – amely több országban már mist dominánssá vált, és a becslések szerint nálunk is azzá válik előbb-utóbb a nagy fertőzőképessége miatt – rontani vagy javítani fog-e a járványhelyzeten. Egyes tudósok ugyanis optimistán tekintenek a jövőbe, mondván, hogy az omikron, bár sokkal több embert fertőz meg, mégsem olyan veszélyes, mint az elődei: kevesebb embernél alakul ki ugyanis miatta a betegség súlyos formája.

Ez pedig a vírus gyengülését jelzi, ami pedig a járvány végét vetíti előre.

De hogy ez az optimista forgatókönyv mennyire fedi a valóságot, azt majd 2022 fogja megmondani.

Addig is örüljünk, hogy karácsonyra legalább egy kissé nyugodtabb a járványhelyzet.

Hirdetés