Kapaszkodjon meg: ezért nem lehet a miniszter szerint már decembertől megemelni a nyugdíjakat

Raluca Turcan, a munkaügyi tárca vezetője emellett azt is elárulta, miért nem lehet a különleges nyugdíjakat egy tollvonással megszüntetni.

Hirdetés

A nyugdíjak emelése minden pártnak kedves téma, hiszen ha a konkrét emelés nem is valósul meg, legalább az ígéret vagy az emelés követelése rövid távú imázsjavító erővel bír.

Nincs ez másképp a Szociáldemokrata Párt (PSD) esetében sem, amely most éppen kormányra készül, ehhez pedig több feltételt, illetve célkitűzést is megnevezett. Ezek egyike, hogy már december elsejétől 11 százalékkal megemeljék a nyugdíjakat.

Nos, a leendő koalíciós partner Nemzeti Liberális Párt (PNL) részéről Raluca Turcan munkaügyi miniszter máris igyekezett lehűteni a kedélyeket, és elmondta a nyilvánosságnak, hogy ez miért nem lehetséges.

Nos, a miniszter asszony szerint egy ilyen horderejű lépést csakis a törvényes ügymenet betartásával lehet megtenni, a vonatkozó döntést pedig idejekorán meg kell hozni.

Márpedig december elsejéig már túl kevés idő van hátra, hogy megszülethessen a döntés, és bejárjon minden bürokratikus útvonalat.

Ráadásul

már el is kezdték a decemberre vonatkozó nyugdíjszelvények nyomtatását, ez pedig a miniszter szerint már nem teszi lehetővé az idei emelést.

Igyekezett azonban megnyugtatni mindenkit, hogy január elsejétől mindenképpen nyugdíjemelés következik, és a költségvetés lehetőségeinek függvényében 6 és 12 százalék közötti növelést lengetett be.

Vagyis az imázscsatát ezúttal is a PSD nyerte meg, amely nagyon szeretne nyugdíjat emelni, de ez jelenleg nem lehetséges, a rossz hír közlése viszont a PNL-re hárult.

Amúgy a közvéleményt évek óta felháborító speciális nyugdíjak ügye is szóba került. Mint ismert, a politikum évek óta próbálkozik véget vetni annak a gyakorlatnak, amely a bírák és ügyészek mellett számos kategória – például a légügyi személyzet és a diplomáciai testület tagjai – jókora speciális nyugdíjat biztosít, amelynek összege nem függ attól, mennyit fizettek be a nyugdíjrendszerbe.

Hirdetés

Az amúgy a bírák és ügyészek jóindulatának megszerzése érdekében a politikum által kitalált gyakorlat megszüntetését éppen a közvetlenül is érintett alkotmánybíróság torpedózta meg, amely kimondta, hogy márpedig nekik ez jár.

És Turcan szerint sem egyszerű ezen nyugdíjak felszámolása – nem csupán az alkotmánybírák döntése miatt, hanem azért is, mert azokban mégiscsak van egy olyan elem, amelyet az érintettek befizetései alapján számoltak ki.

A miniszter ráadásul attól is tart, hogy

a speciális nyugdíjak drasztikus csökkentése esetén az érintett szakmák elnéptelenednének,

hiszen már nem lennének vonzóbbak az átlagnál.

Emellett pedig – így Turcan – az érintettek jóhiszeműen, a hatályos törvényeket kihasználva léptek be a rendszerbe.

Ezért aztán a megoldás legfeljebb az lehet, hogy az érintett szakmák képviselőivel próbáljanak megállapodásra jutni arról, hogy legalább valamilyen mértékben csökkenteni lehessen a speciális nyugdíjakat.

Hiába, nehéz teher a kormányzás.

Hirdetés