Strasbourgi bíróság: jogsértő volt a korábbi DNA-főügyész leváltása

A két éve menesztett Laura Codruţa Kövesi beperelte a román államot az emberi jogok bíróságán. Meg is nyerte a pert.

Hirdetés

Ebben a nagy koronavírus-lázban már majdnem megfeledkeztünk a romániai közélet egyik legtöbbet emlegetett figurájáról, aki egy időben jóformán hetekig a híradások főszereplője volt: Laura Codruța Kövesiről, az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) egykori főügyészéről van szó, akit még 2018-ban váltottak le tisztségéből az akkori szociáldemokrata kormány és a politikailag nem mindig teljesen független ítéletekkel meggyanúsított igazságszolgáltatás közötti háború részeként.

Kövesit 2018 nyarán menesztették, majd ugyanazon év decemberében az Emberi Jogok Európai Bíróságához (EJEB) fordult, arra hivatkozva, hogy nem részesült méltányos eljárásban.

Azt kifogásolta, hogy mivel a menesztéséről az alkotmánybírság rendelkezett, ez ellen a döntés ellen nem fellebbezhetett, ráadásul ő maga nem is volt a konfliktusban részt vevő fél, az ugyanis az igazságügyi tárca és az államfői hivatal között zajlott.

Nos, az EJEB a keddi beszámolók szerint egyhangúlag neki adott igazat az ügyben.

Vagyis kimondták: nem volt korrekt, hogy nem volt fellebbezési lehetősége.

Hirdetés

Azt is megállapították, hogy Kövesinek a szabad véleménynyilvánításhoz való joga is sérült, amikor azt is felhozták a menesztése indokául, hogy bírálta a tervezett igazságügyi módosításokat.

Mindez elsősorban erkölcsi diadalt jelent Kövesi számára, mivel anyagi kártérítést nem kért.

És egyébként is, tavaly őt választották az Európai Unió létrehozandó ügyészségének első főügyészévé, tehát amúgy is jól járt.

Hirdetés