Jövő héten már Ciolacu lehet a miniszterelnök, özönvíz volt Temesváron, elmaradhat a szóbeli érettségi – hírmix

Pénteken újra egyeztettek a tanárszakszervezetek a kormánnyal, de semmi sem dőlt el.

Hirdetés

Lefújná a szóbeli érettségiket a szaktárca

A tanügyminisztérium már arra készül, hogy teljesen lefújja az idei érettségi szóbeli vizsgáit, az erről szóló határozat-tervezetet pénteken bocsátották közvitára. Minderre természetesen a harmadik hete tartó tanársztrájk miatt lenne szükség a fejesek szerint. A vizsgák helyett az adott tantárgyak korábbi osztályzatait ismernék el szóbeli érettségi jegyként. A tervezet értelmében a 6. osztályosok képességfelmérője is elmaradna. A pedagógusok szakszervezeti képviselői egyébként pénteken is egyeztettek a kormánnyal. A kormány képviselői elmondták: készek a jelenlegi és az új törvényben megszabott bérek különbségének 45 százalékával emelni a fizetéseket jövő év elejétől a korábban javasolt 40 százalék helyett, emellett pedig egy 1500 lejes évi bónuszt is ígértek a tanároknak, amelyet minden év októberében kapnának meg 2027-ig. Eközben a nap folyamán több ezer tanár tüntetett Bukarestben. A szakszervezeti vezetők egyeztetni fognak az újabb ígéretekről a pedagógusokkal, de a sztrájk tovább folyik, amíg döntés nem születik az ügyben.

A miniszterelnök-csere nem várhat tovább

A román sajtó parlamenti forrásokra hivatkozva arról cikkezik, hogy jövő héten immár tényleg esedékes a miniszterelnöki és miniszteri rotáció, még akkor is, ha tovább folyik a tanárok sztrájkja. Az értesülések szerint a PNL és a PSD fejesei a hétvégén megejtik az utolsó, döntő egyeztetéseket, Nicolae Ciucă a jövő hét elején benyújtja a lemondását, majd a következő kormányfőjelölt, Marcel Ciolacu már megy is egyeztetni az elnökkel, Klaus Iohannisszal a miniszterjelöltjeiről, akiket rövidesen meghallgatnak a parlamentben, és a tervek szerint a jövő hét végére már be is iktatják az új kormányt. Persze, ha minden a terv szerint halad, de az ritka errefelé.

Özönvíz volt pénteken Temesváron

Pénteken Temes, Szilágy és Kolozs megye egy részére is vörös viharriasztást adtak ki az illetékesek, és hamar kiderült, nem véletlenül: Temesváron akkora esőzések voltak, hogy egyes utcákon és sétányokon térdig ért a víz egy adott ponton. Egyes helyeken fél méteres, sőt egyméteres volt a víz szintje, több autó az áradásban rekedt. A temesváriakat egyébként Ro-Alert üzenetekben is értesítették korábban a közelgő heves esőzésekről. A víz több kórház alagsorát is elöntötte. Alább megnézheti a Digi24 összefoglalóját:

 

Hirdetés