Jó az irány: egyre kevesebb az új fertőzött

Lassan az újabb járványhullámból is kilábalunk.

Hirdetés

Egyre biztatóbbak a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos napi adatok, a jelek szerint lassan tényleg sikerül kilábalni az omikron vírusvariáns okozta ötödik hullámból. A vasárnapi számok szerint 11 967 új fertőzöttet találtak egy nap alatt, ami jókora esés a szombati 18 751-hez képest. Múlt vasárnap egyébként 16 108 új fertőzöttről érkezett jelentés.

A halottak száma is csökkent, már nem éri el a százat: az elmúlt 24 órában 80-an haltak bele a koronavírus-fertőzésbe, egy további halott esetében pedig mostanra derült ki, hogy ő is a koronavírus-fertőzés szövődményeibe halt bele. A halálos áldozatok közül 66-an oltatlanok voltak.

Jó hír, hogy a gyógyultak száma jócskán megnőtt: 24 óra alatt 20 068 személyt nyilvánítottak gyógyulttá.

Hirdetés

Több fertőzöttet kell viszont a kórházak covid-osztályain kezelni: 10 586-ot, ami 308-cal több, mint előző nap. Az intenzív osztályokon viszont 1141-en voltak, ez 28-cal kevesebb az előző napinál.

A járvány gyors visszavonulása az illetékesek szerint az elmúlt két év legkomolyabb lazításait hozhatja el: az ígéretek szerint február 15-e után a kormány összeülhet, hogy az első enyhítésekről döntsön, amelyek többek között a kültéri maszkviselés eltörlését is magukkal hozhatják.

Áprilistól akár a közel két éve folyamatosan meghosszabbított veszélyhelyzetnek is búcsút mondhatunk, vagyis a normalitás szinte teljesen visszatér – amint arról beszámoltunk, Alexandru Rafila egészségügyi miniszter szerint a veszélyhelyzet feloldása egyúttal azzal is jár, hogy még a beltéri maszkviselés is csupán ajánlott lesz, nem kötelező.

Hirdetés