Járványidők jogi dilemmái: minősített bűntett-e a maszkban elkövetett rablás?

Nagy a tanácstalanság ebben a kérdésben, ezért a legfelsőbb bíróság dönthet róla.

Hirdetés

Egyáltalán nem mindegy, hogy milyen büntetőjogi besorolást kap az, aki egészségügyi maszkban rabol ki egy bankot vagy egy üzletet, a különbség ugyanis akár börtönhónapokban is mérhető. A kérdés eldöntésére a bukaresti fellebbviteli bíróság a legfelsőbb bíróságot kérte fel, miután egy konkrét eset kapcsán nem sikerült az ügyészek és a vádlott számára is elfogadható megoldást találni.

A maszkviselési kötelezettség kapóra jön a rablóknak, akik nem feltétlenül az egészségvédelmi szempontokat tartják szem előtt, hanem a nehezebb felismerhetőség kedvéért takarják el az arcukat. Na de minősített vagy egyszerű lopásnak számít, ha az elkövető szabálykövető magatartást tanúsít, és maszkot visel rablás közben?

A szóban forgó ügyben a vádlott egy 4000 lejes Iphone X mobiltelefont lopott el az egyik bukaresti üzletben, kihasználva áldozata figyelmetlenségét. Első fokon egy év börtönbüntetésre ítélték minősített lopásért, mivel a vádlott kihasználta a sajátos járványhelyzetet, és a maszkot az arca eltakarására használta, ezzel a lopás minősített bűncselekménynek számít. A vádlott persze ezzel nem ért egyet, enyhébb büntetést kér, mivel a maszk viselése a bűncselekmény elkövetésekor is kötelező volt zárt terekben. Azzal is védekezik, hogy a kárt teljes mértékben megtérítette.

Ha egyszerű lopásért ítélnék volna el, akkor akár pénzbüntetéssel is megúszhatná tettét, legszigorúbb ítélet esetén is legfeljebb 3 év börtönt kaphatna. A minősített lopást viszont egy évtől hat évig terjedő börtönnel is büntetik.

Hirdetés