Járvány ide vagy oda, a fatolvajok ugyanúgy tarolják az erdőket, mint a régi szép időkben

Ráadásul a hatósági figyelem is lanyhult, tisztább a levegő, lehet iparkodni.

Hirdetés

Többen is követelték az elmúlt időszakban a törvényes fakitermelés felfüggesztését, legalább a szükségállapot idejére, de a környezetvédelmi minisztérium hallani sem akar erről.

Pedig lenne benne logika, így legalább le lehetne követni a fatolvajokat, akik a járványkrízis ellenére sem hagyták abba az „áldásos” tevékenységüket, és megpróbálják kihasználni a lanyhuló hatósági figyelmet.

A járványkrízistől nem ijedtek meg a láncfürészes tolvajok: Costel Alexe környezetvédelmi miniszter szombaton jelentette, Suceava megyében egy 90 000 lej összértékű szállítmányt sikerült feltartóztatni egy közúti ellenőrzés alkalmával, természetesen lopott fáról van szó, amit feketén próbáltak értékesíteni. Mit ad isten, épp a járvány által a leginkább súlytott megyében történik mindez.

A tárcavezető egyébként korábban azt mondta, arra a megállapításra jutott, hogy a törvényes fakitermelés betiltása nem hogy nem lenne jó, de egyenesen jókora károkat okozna, milliók életét nehezítené meg.

Hirdetés

Így a törvénytelenségeket továbbra is a régi – még az európai hatóságok által is bírált – módszerekkel próbálják kiszűrni. Romániában évente 38 millió köbméter fát termelnek ki, ennek felét törvénytelenül.

Hirdetés