Itt egy állami intézmény, ahol a semmittevéssel havonta 19 ezret is lehet keresni

Az új gazdasági miniszter is meglepődött, micsoda összegeket emészt fel az ország legfölöslegesebb oktatási központja, ahol a teljesítmény a nullához tendál.

Hirdetés

Nem újdonság már, hogy se szeri, se száma az állam csecsén csüngő, teljesen fölöslegesen létrehozott, és a nullához közelítő teljesítményt „felmutató” hatóságoknak, s talán az sem meglepő, hogy ezeket a semmirevaló pénznyelőket valamiért senki nem akarja bántani.

Megnéztük volna például Claudiu Năsui frissen kinevezett gazdasági miniszter arcát, amikor észrevette, hogy létezik egy turisztikai oktatással foglalkozó országos központ (Centrul Național De Învățământ Turistic), amely a szaktárca zsebéből él, és – most kell fogózni – a 20 alkalmazott fizetésére évente 4,7 millió lejt költenek el.

Mint kiderült, 2012 és 2017 között egyetlen képzést sem szerveztek, azóta is csak hármat, és 47 személy számára osztottak ki szakács- és cukrászdiplomát. A honlapról is az derül ki, hogy nagyjából a vendéglátással kapcsolatos kurzusokat szerveznek, amikor persze van jelentkező.

Ezt a mérhetetlen teljesítményt az állam busásan megfizeti: ennél az intézménynél egy alkalmazott átlagban 19 500 lejt zsebel be havonta. Claudiu Năsui megígérte egyébként a Facebook-oldalán, hogy rájuk küld egy ellenőrző bizottságot, mert 2015 óta senki nem zavarta ezeket a tanítómestereket a munkájukban. Szép kis teljesítmény-táblázatot is mellékelt hozzá, íme:

Kíváncsian várjuk, lesz-e bátorsága lakatot tenni a bejárati ajtóra. Nem egyébért, de sokszor végignézhettük már, hogy például Ion Iliescu exállamfő közpénzzel kitömött sóhivatalát (a Román Forradalom Intézetét) egyszerűen lehetetlen felszámolni.

Hirdetés