Iszonyúan megnőtt a pozitív tesztek aránya: a minták egynegyedében mutatták ki a koronavírust

Az esetek egyharmadát Bukarestben regisztrálták, de Kolozs megyében is sok az új fertőzött.

Hirdetés

Nehéz hetet tudhatunk magunk mögött, a járvány kezdete óta nem volt még olyan magas esetszám-növekedés, mint a múlt hét folyamán: 3300-zal több beteget diagnosztizáltak, mint egy héttel korábban, a pozitív tesztek aránya pedig konstans módon 8% felett volt. Átlagot vonva a tesztek 9,18%-a lett pozitív, összehasonlításképpen, az azt megelőző héten 6,93% volt. Az intenzív terápián ápolt betegek száma is napról napra csak nőtt, megdöntve az előző rekordokat. Nőtt a reprodukciós ráta is, amely azt fejezi ki, hogy egy fertőzött átlagosan hány személynek adja tovább a vírust.

Minden adat arra enged következtetni, hogy a járvány új szintjére kerültünk, a plató pedig napi kétezer körüli fertőzésszámra emelkedett.

Ezt a trendet tükrözi a hétfői járványjelentés, mely az egy nappal korábbi, vasárnapi helyzetet tükrözi. A rossz hír az, hogy hiába csökkent a napi esetszám 1591-re, az elvégzett tesztekhez (6537) képest ez nagyon magas szám. A pozitív tesztek aránya még soha nem volt 25%-os.

Az elmúlt 24 órában (hétfő reggelig) 45 fertőzött halt meg, ezzel a halálos áldozatok száma 5048-ra nőtt. Az elhunytak többségének más alapbetegsége volt, három eset kivételével.

A kórházakban jelenleg 8001 személyt ápolnak, ebből 592-őt intenzív terápiás osztályon. Ez hattal kevesebb, mint egy nappal korábban.

Az új esetek egyharmadát Bukarestben (562) regisztrálták, második helyen Iași (112), a harmadikon pedig Kolozs megye (83) szerepel.

Hirdetés