Irodalmat azért olvasunk, mert jó – mondja a Székelyföld folyóirat új vezetője

Egyetértünk vele. Zsidó Ferenc lett az egyik legfontosabb erdélyi magyar kulturális lap főszerkesztője.

Hirdetés

Augusztus 24-étől Zsidó Ferenc székelykeresztúri író a Csíkszeredában megjelenő Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője.

Bár a világot szigorú szemmel néző székelyek biztosan összevonják szigorú szemük fölött a szemöldököt, hogy ki hallott már olyat, hogy szeredai lapot keresztúri ember vezessen, az új főszerkesztő azzal indul neki az ingázásnak át a Hargitán, hogy

„bízom benne, hogy ez a lap továbbra is mérvadó, iránytű jellegű mindazok számára, akik a kortárs irodalomban, úgy általában véve a kultúrában, tudományokban (történelem, néprajz, oral history, irodalomtudomány) tájékozódni akarnak. Székelyföldön/Erdélyen innen és túl.”

A bukaresti egyetemen szerzett magyar-német szakos diplomájával a 44 éves Zsidó Ferenc volt már tanár Udvarhelyen, újságíró a Krónikánál, ismét tanár Keresztúron, és irodalmi portált is szerkesztett. Tagja egy csomó írószervezetnek, írt egy csomó könyvet. Életrajzi részletekért ide vagy a Wikipédiára lehet kattintani.

Íróember lévén, azt is megkérdeztük tőle, miért kell ma, Erdélyben irodalmat olvasni.

Hirdetés

„Irodalmat? Nem feltétlenül kell. De lehet. A nagyobbik fiam ötször olvasta el a Tom Sawyert, kérdeztem, mért csinálja. Azt mondta, csak. Mert jó.”

És ennyi, irodalmat olvasni nem kötelesség, nem kell, hanem egyszerűen . Olvassanak hát irodalmat! És Székelyföldet!

Hirdetés