Iohannis: nálunk tiszteletben tartják a nemzeti kisebbségek jogait

Magyarország pedig csak Románia engedélyével kezdjen itteni fejlesztésekbe, ezek pedig ne csak a magyarokat célozzák. Ezt mondta a román elnök Novák Katalinnak.

Hirdetés

Vannak olyan problémák, amelyek esetében egyetlen megbeszélésnél többre van szükség a megoldáshoz, de hangsúlyozni kell, hogy Romániában tiszteletben tartják minden nemzeti kisebbség jogait – mondta Klaus Iohannis a Novák Katalinnal szerdán, Bukarestben tartott közös sajtótájékoztatón.

Mi több, Románia egy példaértékű kisebbségügyi megoldással büszkélkedhet: a nemzeti kisebbségeknek van képviselőjük a parlamentben, akkor is, ha a választásokon nem szereznek egy mandátumhoz elegendő szavazatot. „Ezt pozitív diszkriminációnak nevezik” – hívta fel a figyelmet Iohannis.

„Az elnök asszonnyal részletesen beszéltünk róla: közös érdekünk, hogy a magyar kisebbség jogai teljes mértékben érvényesülhessenek, hogy megélhesse kultúráját, használhassa anyanyelvét és így tovább. És apropó, egyetértettünk abban, hogy jó, ha a román nyelvet is használják”

– mondta Iohannis a sajtótájékoztatón, amit a találkozó után tartott Novák Katalinnal.

A román elnök szerint az etnikumközi feszültségeket a saját érdekeiket követő politikusok próbálják felfújni Romániában és Magyarországon is, ami sajnálatos, de egyeztetéssel, egymás meghallgatásával jelentősen csökkenteni lehet ezeket a feszültségeket.

„Ezeknek a feszültségeknek a nagy része mesterséges” – mondta Iohannis.

A román elnök beszólt az Erdélyben folyó, magyarországi finanszírozású fejlesztési programok miatt.

Hirdetés

„Fontos, hogy a Romániában csak Románia engedélyével történjenek ezek a projektek, ne diszkrimináljanak nemzetiségi alapon és feleljenek meg a romániai európai és nemzetközi jogrendszernek.”

Ennek kapcsán elutasította az „egyoldalú megközelítéseket”, minden ügyet kétoldalú párbeszéd útján kell kezelni.

A Novák Katalinnal folytatott megbeszélésen szóba került a magyarországi politikusok romániai látogatásainak kérdése is, Iohannis azt mondta: az ilyenkor elhangzottaknak összhangban kell lenniük a stratégiai partnerség és a két ország közötti alapszerződés szellemiségével.

 

Hirdetés