Iohannis: az újabb korlátozások elengedhetetlenek, de a parlamenti választásokat megtartják (VIDEÓval)

Az elnök ugyanakkor azt is mondta, hogy nem fogják bezárni az egész országot.

Hirdetés

A járványszámok utóbbi héten tapasztalt újabb rekordjai után Klaus Iohannis kiállt a kamerák elé, és elmondta, hogy a számok bizony ugyanvalóst magasak. Nagyon aggasztó, hogy egyre több a halálos áldozat, és hogy a intenzív osztályok lassan megtelnek, ezért az újabb megszorító intézkedések sajnos elengedhetetlenek: mindenki törődjön bele, hiszen minél hamarabb vezetik be őket, annál hamarabb lesznek hatásosak, és annál hamarabb lehet őket majd feloldani.

Miután az egészségügyi alkalmazottakat ért igazságtalanságok következtében az őket képviselő Sanitas Szakszervezeti Szövetség ma japánsztrájkot hirdetett, Iohannis azt orvosoknak és asszisztenseknek is hízelgett egy kicsit, akik szerinte méltán kiérdemelték a tiszteletünket és a csodálatunkat, és hogy ő velük van, ami nem jelent semmit, de jól hangzik.

Újra emlékeztetett, hogy a maszkviselés, a távolságtartás, a zsúfolt helyek lehetőség szerinti kerülése, ha mód van rá, az otthonról végzett munka és egyáltalán a felelősségteljes viselkedés mennyire fontosak most. Ugyanakkor arra is rámutatott, hogy nem fogják bezárni az egész országot, hiszen nem mindenhol egyformán nagy a baj, a megszorításokat csak ott vezetik be, ahol ez elkerülhetetlen.

Újságírói kérdésre az elnök azt is elmondta, hogy a december 6-ára tervezett parlamenti választásokat meg fogják tartani, hiszen egy demokrácia nem működhet választások nélkül, és december 20-án lejár a mostani képviselők és szenátorok mandátuma. Szerinte a helyhatósági választásokon bebizonyosodott, hogy viszonylag jól tudják kezelni a helyzetet. A választásokat ugyan el lehetne halasztani 3 hónappal az alkotmány értelmében, de Iohannis szerint a járványhelyzet 3 hónappal később sem lesz jobb, úgyhogy ennyike.

Hirdetés

Annyit hozzátett, hogy ha nagyon durvák lesznek a számok (mondjuk már azok), akkor a kampány speciális szabályok szerint fog majd lezajlani.

Hirdetés