Ilyen nincs: most meg azért panaszkodnak az orvosok, mert túl magasak lettek a bérek az egészségügyben

És ezt kihat egyes doktorok hozzáállására is.

Hirdetés

Tegye mindenki a szívére a kezét: ritkán hallani olyasmit, hogy valaki amiatt panaszkodjon: ő és a kollégái túl sokat keresnek.

Pedig most ez a helyzet: egy bukaresti orvos – Laurenţiu Beluşică, aki a bukaresti Malaxa kórházban dolgozik – egy orvosoknak szóló közösségi oldalon jelezte, hogy az egyik kisebb, vidéki kórházban praktizáló kollégája arra panaszkodott: amióta a szociáldemokrata irányítású kormány (PSD) idején kampánymegfontolásból meggondolatlanul megemelték a fizetéseket, egyes orvosok egyszerűen nem hajlandóak dolgozni: ha nehéz eset érkezik a kórházba, mindenféle ürüggyel tovább passzolják vagy más kollégáknak, vagy más kórházaknak.

Az orvos szerint még ha indokolt is volt a korábbi alacsony bérek miatt a fizetésemelés, az a „kómás” egészségügyi rendszerben uralkodó állapotok mélyreható megváltoztatása nélkül anomáliákhoz vezetett.

A bejegyzésre érkezett hozzászólásokban számos orvos megerősítette, hogy hasonló eseteket tapasztalt.

Fölmerült, hogy korábban az alulfizetett orvosokat a kenőpénzzel lehetett „lelkesebb” munkára serkenteni, ma viszont a magasabb bérek miatt már ez sem működik.

Persze azért nem kellene visszatérni a borítékos rendszerre.

Hirdetés

A megoldási javaslatok között fölmerült, hogy csökkenteni kellene az orvosi béreket, politikamentessé kell tenni az egészségügyi rendszert, és érdemközpontúvá kell tenni.

Magyarán: a többet és jól dolgozó orvosok tevékenységét ismerjék el magasabb bérrel, szakosodástól függetlenül.

Ez tűnik a legjobb ötletnek.

Legalábbis a borítéknál mindenképp jobb.

Hirdetés