Ilyen is van: egy bírónő betiltotta a maszkviselést a tárgyalóteremben

A Neamţ megyei ítész szembe megy mindennel és mindenkivel.

Hirdetés

Ha valaki azt hinné, hogy az összeesküvés-elméletek terjesztése csupán a műveletlenség következménye, és a diploma esetleg megvéd attól, hogy komolyan vehessük a műfajt, akkor ismerkedjen meg a Carmen Elena Chirilă nevű hölggyel, aki a Neamţ megyei törvényszék bírája.

És ebbéli minőségében egyszerűen betiltotta a maszkviselést a tárgyalóteremben az általa vezetett tárgyalásokon.

Mint ismert, a hatályos rendelkezések a koronavírus-járvány terjedése megakadályozásának hatékony eszközeként tekintenek a szájmaszkra.

Nem így Chirilă bírónő, aki szerint a tárgyalás közbeni maszkviselés korlátozza az igazságszolgáltatáshoz való jogot, és szájkosárra emlékeztet.

Ha pedig a peres felek közül valaki mégis ragaszkodna a maszkviseléshez, jogában áll a tárgyalás elnapolását kérni.

Mindezt olyan körülmények között, hogy a romániai bíróságokra egységesen vonatkozó határozat van érvényben, amely értelmében a járvány terjedésének megelőzése érdekében a bírósági tárgyalótermekben mind a peres feleknek, mind a közönség tagjainak maszkot kell viselniük. A rendelkezés betartását az ülésvezető bíró felügyeli, aki ki is küldheti a teremből azt, aki megtagadja a védőeszköz viselését.

Már kivéve, ha az illető Chirilă, aki ezzel szögesen ellentétes rendelkezést hozott.

Hirdetés

Mint mondta, azért, mert a maszk akadályozza a peres felek azonosítását.

A bírónő szerint a maszk a bíróság és a peres felek közötti kommunikációt is gátolja, egyben sérti az emberi méltóságot, növeli a szájüregi fertőzés veszélyét és csökkenti a tüdő kapacitását.

A bírónő és férje is stabil összeesküvéselmélet-hívő, közösségi oldalán számos ilyen jellegű tartalmat oszt meg.

Amúgy arról is ismert, hogy két ízben is jelentkezett a Békás városában működő bíróság élére, de a pszichológiai teszten mindkét alkalommal arra a következtetésre jutottak, hogy nem ajánlják a tisztségbe.

Hirdetés