Így zajlik majd az érettségi és a képességfelmérő

Az oktatási miniszter beszélt a részletekről. Majd sikerült ellentmondania a saját minisztériuma közleményének, amely szerint nem lehet tanévzáró ünnepségeket tartani az iskolákban.

Hirdetés

Egyre közeledik a nyolcadikosok képességfelmérőjének és az érettséginek az időpontja, Monica Anisie oktatási miniszter pedig elárult néhány részletet arról, hogyan zajlanak majd a vizsgák a járvány elleni védekezés elleni intézkedések közepette.

Mint elmondta, eddig a végzősök több mint 70 százaléka részt vett a felkészítőkön.

Felidézte, hogy mind a képességfelmérő, mind az érettségi két felvonásból áll majd, az első után néhány héttel újabb vizsgát szerveznek azon diákok számára, akik az első felvonás idején betegek voltak, vagy házi elkülönítésben kellett lenniük.

Azonban elmondott egy jó hírt is: ha valaki az első körben még részt tudott venni néhány vizsgán, és közben betegedett meg, az addigi eredményeit elismerik, vagyis a második körben onnan folytatja, ahol abba kellett hagynia, nem kell ismét vizsgáznia az egyszer már letudott tantárgyakból.

A vizsgák előtt a diákok testhőmérsékletét megmérik, és amíg az épületen belül tartózkodnak, nekik és a tanároknak is maszkot kell viselniük.

A távolságtartás miatt persze kevesebben lesznek egűy tanteremben, így több teremre, ennek nyomán több felügyelő tanárra is lesz szükség.

A vizsgák idején az iskolákban orvos is jelen lesz majd.

Azon nyolcadikosok, akik csak a második körben tudnak vizsgázni, semmilyen hátrányt nem szenvednek: ugyanolyan eséllyel futnak neki a gimnáziumi felvételinek, mint azok, akik már az első körben letudták a vizsgát.

Hirdetés

Egyben azok az érettségizők sem járnak rosszul, akik külföldi egyetemre felvételiznének: a több ország oktatási minisztere is egyeztetett, és összehangolják a jórészt online megszervezett felvételik időpontját.

Anisie egyébként elkövette azt a bravúros tettet, hogy egy napon belül teljesen ellentmondjon az általa vezetett tárca nyilatkozatának arról, lehet-e tanévzáró ünnepségeket szervezni az iskolákban.

Vasárnap reggel még az volt a minisztérium álláspontja, hogy nem.

Este viszont a miniszter azt mondta: az iskolák udvarain lehet ünnepségeket szervezni, már a távolságtartás tiszteletben tartásával. Szerinte a közlemény az épületen belüli tevékenységekre vonatkozott.

És azt javasolja, hogy az ünnepségeket a képességfelmérő és az érettségi után tartsák meg.

Mit is mondjunk: fő a következetesség.

Hirdetés