Így vernek át az üzletláncok az előnyösnek tűnő akciókkal

Érdemes odafigyelni, mire adjuk ki a pénzünket.

Hirdetés

Ha egy ajánlat túl szép, hogy igaz legyen, akkor valószínűleg tényleg érdemes elkezdeni gyanakodni – ez az elv ismét beigazolódott, miután az illetékes bíróságok is jóváhagyták a fogyasztóvédők által az egyik üzletláncra kirótt bírságot.

A még két évvel ezelőtt kipattant ügy egyik főszereplője a Penny, amelynek egyik Vasluiban működő üzletét jókora, 7000 lejes bírsággal kínálta meg a fogyasztóvédelem megtévesztő kereskedelmi gyakorlat miatt.

Konkrétan az történt, hogy az üzletben 2+1-es, illetve 5+1-es akciók keretében hirdettek többek között sört, szalámit és fogkefét.

A dolognak azonban volt egy szépséghibája: az érintett termékek darabonként nem voltak kaphatóak. Vagyis az egyszerű vásárló nem is tudta megállapítani, hogy valós-e az árkedvezmény.

A fogyasztóvédők ezért jól megbírságolták az üzletet, amely bírósághoz fordul, ám az igazságszolgáltatás két szinten is a fogyasztóvédők mellé állt: a vaslui-i bíróság és a törvényszék is kimondta, hogy a büntetés jogos volt.

Az üzletlánc ugyan megpróbált jogászkodni, mondván: az „akciós” csomagokat készen kapták, de a bírák kimondták: az még nem mentesíti őket az alól, hogy nem tették lehetővé a vásárolók számára, hogy egyenként is megvásárolhatóak legyenek a termékek.

Hirdetés

Márpedig ha nem lehet egyetlen darabot megvásárolni, akkor a vevőnek nincs lehetősége összehasonlítani az árakat, és ellehetetlenül a korrekt tájékoztatás – mondták ki a szentenciát a bírák.

Az ügy tanulsága: ajánlatos megnézni, hogy a csomagban kínált akciós termékek tényleg akciósak-e.

Illetve egyáltalán mérlegelni, hogy szükségünk van-e egyáltalán akkora adagra az adott termékből, amekkorát az áruház „akciósan” ránk akar sózni.

Hirdetés