Így állunk, a koronajárvány hazai kitörése után pontosan hat hónappal

Jobban állunk, mint a szomorú rekordok idején, ám a kerek félévforduló azért nem alkalom a pezsgőbontásra.

Hirdetés

Kereken hat hónap telt el azóta, hogy február 26-án befutott a hivatalos jelentés az első azonosított romániai koronavírus-fertőzésről. Az azóta eltelt fél év alatt összesen 80 390 ember szervezetében észlelték a koronavírus jelenlétét (függetlenül attól, hogy a fertőzés tünetmentes volt-e, vagy sem).

Az összes romániai megbetegedést vizsgálva kiderült, hogy a legtöbb fertőzést Bukarestben (12,2%), Szuceava megyében (6,4%, emlékezzünk az ottani karanténra), Argeș megyében (6,1%), Brassó megyében (5,4%) és Prahova megyében (4,8%) észlelték.

Ejtsünk pár szót a munka dandárját vállaló orvostársadalom áldozatairól is: a járvány kitörése óta több mint 4000 egészségügyi dolgozó (orvosok, nővérek, ápolók) kapta el a fertőzést.

Ami a koronavírushoz köthető megbetegedések miatti haláleseteket illeti, az elmúlt hat hónapban összesen 3309 beteg hunyt el. És ez nagyon szomorú, függetlenül attól, hogy milyen súlyos, krónikus betegségekben szenvedtek az illetők, amikor a fertőzést elkapták.

És ha már ilyen szép kerek félévforduló van: érdemes elgondolkodnunk azon, hogy mennyire figyelünk, vigyázunk magunkra, no meg egymásra.

A szerdai hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 1256 új megbetegedést azonosítottak, továbbá 572 beteg esetében jelezte az újratesztelés a vírus jelenlétét a szervezetben.

Hirdetés

A tesztelés nagy lendülettel folyik: tegnap óta 25 320 tesztet végeztek: 14 886-ot a járványügyi protokoll alapján, 10 434-et pedig saját kérésre. A számok alapján kiszámítható az aktív betegek aránya, amely jelenleg 4,96%, vagyis egyáltalán nem rossz.

És akkor mondjunk még valami jót: a koronavírus alap szaporodási rátája (a mutató, amely azt jelöli, hogy hány másodlagos esetet okoz egy tipikus egyedi fertőzött eset olyan populációban, amelynek nincs immunitása a betegségre, a fertőzés megállítására irányuló intézkedések hiányában) a pillanatnyilag legfrissebb, augusztus 21-i érték szerint 0,94. Vagyis nem haladja meg az egyes értéket, mert akkor kezdődne rosszul alakulni.

Ami viszont rossz, az most is rossz. Az ország intenzív osztályain kezelt súlyos betegek száma megint emelkedett, jelenleg 502.

A tegnapi rekordszámú haláleset után mára kicsit csökkent a koronavírushoz köthető elhalálozások száma: 54 halálesetről (33 férfi és 21 nő) érkezett hivatalos jelentés, ebből 52 beteg egyéb egészségügyi problémákkal is küzdött.

Hirdetés