Idén több állami alkalmazott fizetését kell biztosítani az adóinkból, mint tavaly

Tekintélyes szám, mindamellett, hogy jórészt szükség van a munkájukra.

Hirdetés

A Romániában nyilvántartott aktív munkavállalók több mint egyötöde állami alkalmazott, a béreikre pedig több mint 80 milliárd lejt költöttek el az év első kilenc hónapjában – ez derül ki a legfrissebb kimutatásokból.

Az adatokat szeptemberrel bezárólag vizsgáló statisztikák szerint az év első kilenc hónapjában több mint 1,24 millió olyan polgár volt, aki valamilyen formában az állam alkalmazásában állt, vagyis a fizetését jórészt a befizetett adóinkból fedezték.

Ráadásul idén nagylelkűbbnek bizonyult az állam, mint tavaly: több mint 15 ezerrel többen dolgoztak állami alkalmazásban, mint a tavalyi év ugyanazon időszakában, 2018-hoz képest pedig már több mint 46 ezres a többlet.

Ezért aztán értelemszerűen többet is kellett rájuk költeni, mint tavaly: 80,9 milliárd lejt, ami 6,5 százalékkal több, mint tavaly.

A mintegy 1,24 millió állam alkalmazott ahhoz képest meglehetősen soknak tűnik, hogy hivatalosan összesen 5,58 millió munkavállalót tartanak nyilván az országban – vagyis az állam által alkalmazott polgárok aránya ebből 22 százalék.

Amúgy az állami alkalmazottak közül 795 ezren a központi, 445 ezren pedig a helyi közigazgatásban dolgoztak.

Hirdetés

A legtöbb alkalmazottal rendelkező állami intézmény az oktatási tárca: 287 ezer személyt foglalkoztat – ami persze nem csoda, hiszen a tanfelügyelőségektől kezdve az oktatásban dolgozó személyzetig ez az intézmény alkalmazza az embereket.

A második helyen a belügyi tárca áll mintegy 126 ezer alkalmazottal – ide a rendőrök, határrendészek és csendőrök tartoznak, na és persze a katasztrófavédelem.

A védelmi minisztériumban 76 ezren várják havonta a fizetést, míg a pénzügyminisztérium közel 25 ezer alkalmazottat foglalkoztat az adónkból.

Hirdetés