Hírmix: újabb magyar párt harcol értünk, gigantikus csalás az űrkutató intézetnél, randalíroznak a marosi medvék

Ma megtudhattuk azt is, mennyi balhét és bűncselekményt számoltak össze a rendvédelmisek a hosszú hétvégén. Hírösszefoglalónk következik.

Hirdetés

Hoppá! Mostantól egy újabb erdélyi magyar párt harcol azért, hogy nekünk jó legyen

Nem mindenkinek nyerte el a tetszését, hogy az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) és a Magyar Polgári Párt (MPP) úgy döntött, hogy összekapaszkodik és Erdélyi Magyar Szövetség néven folytatja: az elégedetlenek úgy döntöttek, bejegyeztetnek egy új politikai alakulatot, és a Bukaresti Törvényszék március 28-ai jogerős döntése révén ez össze is jött nekik.

Az új párt neve Magyar Polgári Erő, és a Facebook-oldalukon közzétett közlemény alapján az alapítását „olyan aktív közéleti szereplők kezdeményezték, akik az eddig kialakult politikai struktúrákat nem tekintik megfelelőnek”, az új alakulatot pedig a Magyar Polgári Párt szellemi jogutódjának tekintik. Érdekes csavar a történetben, hogy az alapítók azt a Kulcsár-Terza Józsefet bízták meg az ügyvivő elnöki feladatok ellátásával, aki az Erdélyi Magyar Szövetség márciusban megválasztott elnökével, Zakariás Zoltánnal együtt az RMDSZ képviselőházi frakciójának a tagja.

Naná, hogy imádta az ortodox húsvétot a rendőrség és a katasztrófavédelmi főfelügyelőség

Az Úr békésebb ortodox húsvétot adott idén Romániának, a rendvédelmi egységek azonban még így is több mint 11 200 bevetésen vettek részt a hosszú hétvégén. A rendőrök és a csendőrök 571 személyt értek tetten bűncselekmény elkövetése közben, és több mint 23 ezer büntetést róttak ki összesen 9,6 millió lej értékben. A jó hír viszont az, hogy az elmúlt évhez képest idén 23 százalékkal csökkent az erőszakos bűncselekmények száma. Négy nap alatt több mint 680 forgalmi engedélyt is bevontak és közel 2000 gépkocsivezetői jogosítványt függesztettek fel. A rohammentősök sem pihentek az ortodox húsvét alatt: 5656 esetben kellett helyszínelniük és 4688 személyt részesítettek elsősegélyben a rohammentők, 23 embert tűzből vagy más veszélyes helyzetből kellett kimenteni.

A DNA szerint az űrkutatási intézet vezetője akkora kárt okozott, hogy még az űrből is látszik

Hirdetés

Nagyon komoly meló zajlik a bukaresti űrkutatási intézetnél (INCAS), melynek a vezérigazgatóját Cătălin Naét rendkívül súlyos következményekkel járó, folytatólagosan elkövetett hivatali visszaéléssel vádolja a DNA. A korrupcióellenes ügyészség szerint Cătălin Nae 2012 és 2014 között összesen 12 fantomcéggel kötött szerződést különböző repüléskutatási szolgáltatásokról. A vádirat szerint ezek a cégek persze nem tudtak eleget tenni a kötelezettségeiknek, mivel nem rendelkeztek az ehhez szükséges szakemberekkel és technológiával, ennek ellenére az űrkutatási intézet mintegy 5 millió eurónyi pénzt szórt ki ezeknek a cégeknek. Az ügyben amúgy négy cégvezetőt is bíróság elé állítanak, őket hivatali visszaélésben való bűnrészességgel vádolja a DNA.

Már Maros megyében sem bírnak a medvékkel

A megyei környezetvédelmi ügynökség vezetője, Dănuţ Ştefănescu panaszolta el, hogy több medvés incidens is történt az utóbbi időben Maros megyében, és már nem győzik iktatni a vadkárokról szóló jelentéseket sem. Szováta környékén egy anyamedve juttatott kórházba egy férfit, és szintén a megyében vonat gázolt halálra egy medvét, két másik esetben pedig autók ütötték el egy nagyvadat, mindkét medve elpusztult. A közúti balesetek az erdélyi autópálya Radnót és Maroskece közötti szakaszán történtek. Ştefănescu bírálta a Maros megyei önkormányzatokat is, melyek nem használták ki a veszélyes medvék kilövését lehetővé tevő sürgősségi kormányrendeletet, inkább a nagyvad elűzése vagy áthelyezése mellett döntöttek.

Hirdetés