Hírmix: tünti után bünti az AUR-imádóknak, Brassóban szimatolt a DNA és egy…szarvas, mozdonyt lopni nem nehéz

A képviselőkre támadó tüntetők juttatták a belügyminiszter eszébe, hogy nem ártana újragondolni a gyülekezési törvényt. Szebenben medvével kergetőztek a csendőrök.

Hirdetés

Tünti után bünti: megbírságolták a képviselőkre támadó AUR-osokat

Ha volt valami értelme annak, hogy az AUR szimpatizánsai csütörtökön tartottak egy botrányba fulladt tüntetést, akkor az volt, hogy Lucian Bode belügyminiszter és Marcel Ciolacu szociáldemokrata pártelnök (és a következő miniszterelnök) is rájött arra, hogy nem ártana átnézni és egy kicsit leporolni, megreformálni a tüntetések szervezésére vonatkozó szabályokat.

A csendőrség egyébként több mint 50 ezer lejre rótt ki bírságot az AUR-os hőzöngések miatt. Többek közt beazonosították és megbírságolták azokat is, akik bántalmazták Ludovic Orbant, illetve azt a tüntetőt is, aki rátámadt Csoma Botondra. Az ügyről a tegnapi hírösszefoglalónkban írtunk.

A Cenk alatt akciózott ma a DNA

Tizenhat helyszínen zavart le házkutatási akciót csütörtökön az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA), melynek keretében a brassói polgármesteri hivatalt is meglátogatták. Az ügyészek egyelőre annyit árultak el, hogy a tavaly elkövetett feltételezett bűncselekmények közbeszerzési szerződések preferenciális odaítélésével kapcsolatosak. Ügyészségi forrásokból az is kiderült, hogy az ügyben a brassói polgármesteri hivatal égisze alatt működő távhőszolgáltató is érintett, s a mai akciót követően 12 személyt bekísértek kihallgatásra.

Brassóban egy szarvas, Nagyszebenben egy medve tévedt el a város utcáin

A csendőrséget és az erdészet munkatársait is riadóztatták csütörtökön reggel Brassóban, miután egy szarvast láttat kóricálni a 19-es számú iskola közelében. Az erdei vendéget végül egy közeli lakótelepen érték utol, s miután szakszerűen, kábító lövedékkel „megnyugtatták”, visszavitték a közeli erdőbe.

Ennél izgalmasabb dolguk volt viszont a szebeni kollégáknak, akiket szerdán értesítettek arról, hogy a város két lakónegyedében is medvét láttak, s még a lakosságot is értesíteni kellett a Ro Alert szolgálattal. A bújócska végül csütörtökön délelőtt ért véget: a repülőtér környékén már majdnem elcsípték volna, de a bundás átugrotta a kerítést és nyoma veszett. Így most lett munkájuk a járőrözőknek.

Nem is tudtuk, hogy ilyen könnyű ellopni a CFR mozdonyait

Hirdetés

Most komolyan: gyerekkorában ki ne álmodozott volna arról, hogy egyszer beüljön egy mozdony vezetőfülkéjébe, benyomja a füttyöt és eljátssza a mozdonyvezetőt? Nyilván ez az élmény keveseknek adatik meg, de egy 20 éves Konstanca megyei srác úgy érezte, ezt a célt ki kell pipálnia a bakancslistáján, és meg is tette. Szerdán délután beült egy mozdonyba a medgidiai állomáson, aktiválta az áramszedőt, aztán el is indult a járgánnyal, majd két váltón túllépve, mintegy 200 méterrel odébb „leparkolt”.

Szép teljesítmény – jegyezné meg a bennünk szunnyadó mozdonyvezető – csak hát ezt sem a CFR, sem a rendőrség nem díjazta, a fiatalember ellen ugyanis büntetőeljárás indult. Később derült ki, hogy a srác nagyon lazán be tudott csücsülni a vezetőfülkébe, a CFR mozdonyain ugyanis nincsen zár – ezt maga a vasúttársaság ismerte el. Hm.

 

Hirdetés