Hírmix: térkép az egészségügyi korrupcióról, rossz hír egy szökött politikusról és egy kis tanügyi sci-fi

Jó szokásunkhoz híven ezúttal is összefoglaltuk a nap fontosabb történéseit.

Hirdetés

Nem küldik haza az olaszok a börtön elől külföldre menekült politikust

Úgy látszik, a PSD-s Ionel Arsene, a Neamț megyei tanács időközben leváltott elnöke nem véletlenül döntött úgy, hogy Olaszországig menekül a börtönbüntetése elől, az olasz bíróság ugyanis úgy döntött, elutasítja román hatóságok kiadatási kérelmét. A jogerősen hat év és nyolc hónap letöltendő börtönbüntetésre ítélt Arsene pontosan tudhatta, hogy Olaszország hajlamos elutasítani a kiadatási kérelmet, ha az elítélt azzal érvel, hogy Romániában a börtönviszonyok nem megfelelőek. Ráadásul Ana Birchall volt igazságügyi miniszter arra is felhívta a figyelmet, hogy ha Arsenének sikerül elérnie, hogy Olaszországban töltse le a büntetését, akkor azt akár négy évre is redukálhatják, azt pedig – az ottani törvények szerint – akár házi őrizetben is letöltheti a ravasz politikus.

A bíróság döntése egyébként alapfokú, szóval Arsene még mindig nem bonthat pezsgőt. A PSD-s politikust befolyással való üzérkedés miatt ítélték el jogerősen, de azonnal meg is szökött a börtönbüntetés elől, majd pár nappal később feladta magát az olasz hatóságoknak Bariban.

Háromszéken a legkisebb, Teleorman megyében a legnagyobb az egészségügyi korrupció mértéke

A Graphs.ro készített egy beszédes térképet arról, hogy az ország megyéiben milyen mértékben kell hálapénzt adni a kórházakban. Ebből kiderül például, hogy Fehér (0,59%), Brassó (0,66) és Kovászna megyében (0,44) a legkisebb az egészségügyi korrupció aránya, míg a szégyenlista élén Teleorman és Giurgiu áll, ahol a megkérdezettek több mint 7 százaléka állította, hogy hálapénzt kértek tőlük az orvosok vagy az asszisztensek. A data.gov.ro adatai alapján készült összesítés szerint az országos átlag 1,6 százalék körül mozog.


 Orvosi és fogorvosi rendelő lesz minden iskolában?

Nem vicc, a képviselőház tanügyi bizottsága tényleg elfogadott pénteken egy olyan módosító javaslatot a közoktatási törvény tervezetének a vitáján, amely kimondja, az oktatási intézményekben az orvosi rendelő mellett fogorvosi és logopédiai rendelőknek is működniük kell. Tényleg szépen néz ki ez papíron, de mint tudjuk, már a járványhelyzet miatt bevezetett iskolai óvintézkedések idején is kiderült, hogy elég rosszul állunk ezen a téren: az országban összesen mintegy 7000 iskola működik, iskolaorvosból viszont csupán 680 van.

Az egészségügyi asszisztensek terén valamivel jobb a helyzet, de azért nem jó: ők mintegy háromezren vannak. A tervezet amúgy azt is kimondja, minden egyes iskolának rendelkeznie kell iskolai tanácsadási rendelővel, könyvtárral, több tantárgyat kiszolgáló laboratóriummal, öltözővel és illemhellyel ellátott tornateremmel és/vagy szabadtéri sportpályával.

Hirdetés