Képünk illusztráció. Fotó forrása: IMDb.

Hétvége a járványfronton: Keleten (vagyis nálunk) minden változatlan. Sajnos!

Magyarán: szokás szerint épp csökkent az új fertőzések száma. Ám ennek valahogy mégsem tudunk örülni.

Hirdetés

Mégpedig elsősorban azért, mert kevesebb tesztet végeztek. A vasárnapi hivatalos adatok szerint az elmúlt 24 órában 961 új fertőzést azonosítottak a járványhatóságok. Olyan betegekről van szó, akiknek korábban egyetlen pozitív tesztjük sem volt. Ehhez járul az újratesztelési mérleg, amely a vasárnapi adat szerint 426 beteget jelent.

Mint említettük, kevesebb tesztet végeztek az országban: összesen 13 274-et. Ebből 7415-öt a járványügyi protokoll alapján, 5859-et pedig állampolgári kérésre. A tesztek és az új megbetegedések alapján kiszámíthatjuk az aktív betegek arányát: 7,24%. Ami nem túl magas, de sajnos nem is túl alacsony.

Hadd említsük meg a világjárvány másik alapvető számát, az úgynevezett alap szaporodási rátát (vagy ahogy épp szombat este a tiszteletre méltó Steven Soderbergh által készített társadalmi célú hirdetés-filmből, a sokatmondó című Fertőzésből megtudhattuk: R-naught), ami azt jelöli (tudományos nyelven), hogy hány másodlagos esetet okoz egy tipikus egyedi fertőzött eset olyan populációban, amelynek nincs immunitása a betegségre, a fertőzés megállítására irányuló intézkedések hiányában. Nos, ez a szám (amelyet pillanatnyi legfrissebb kiszámított értéke augusztus 19-i) biztató, ugyanis 0,99. Márpedig amíg 1 alatt van, addig nem olyan rossz a helyzet.

Ami sajnálatos: továbbra is sok súlyosan fertőzött beteget kezelnek az ország intenzív osztályain, az utóbbi 24 óra hivatalos adatai szerint 480-at.

A leggyászosabb szám, a koronavírushoz köthető haláleseteké csökkent – 39 ember (21 férfi és 18 nő) halt meg az elmúlt 24 órában –, de igazából ennek csak akkor lehetne örülni, ha 0 lenne.

Hirdetés

A megyék fertőzési versenyében viszont vannak szomorú érdekességek. A mezőnyt továbbra is Bukarest vezeti (103 eset), viszont Kolozs megye, amely eddig példásan viselkedett, ha úgy tetszik, váratlanul felküzdötte magát az élbolyba, a maga utóbbi 24 órában jelzett 57 esetével. Nyilván nem tudja verni Prahova megyét, ahol most is 85 új esetet „mértek”, de azért ez kicsit aggasztó. Az élboly további tagjai: Iași megye (72 eset) és Bacău megye (58 eset). A többi megyében 50 alatti az új megbetegedések száma, de hát, mint mondtuk, hétvége van, kevesebbet teszteltek. Aki böngészni akar a megyei adatok közt itt megteheti:

Hirdetés