Hétfőn kezdődik az iskola: itt van a betonba öntött menetrend

Egy felmérés szerint a faluhelyen élő gyerekek zöme szeretne be is járni a suliba. Ez azonban sajnos nem biztos.

Hirdetés

A 2021–2022-es tanév is felzárkózott a legkevesebb oktatási napot tartalmazó évek élbolyához: összesen 34 hétből áll (az első félév 14 hétig, a január 10-én kezdődő második félév pedig 20 hétig tart).

És akkor nézzük: az első félév hétfőn, szeptember 13-án kezdődik és december 22-én ér véget. Közben az ovisok és elemisták élvezhetik az október 25. és október 31. között sorra kerülő félévközi vakáció örömeit. A téli vakáció december 23-án kezdődik és 2022. január 9-ig tart.

A második félév 2022. január 10-én kezdődik és június 10-ig tart. Közben lesz Iskola másképp program, április 8. és április 22. között. A tavaszi vakációra április 15. és május 1. között kerül sor, a nyári vakáció június 11-én kezdődik és szeptember egyelőre-nem-tudjuk-hányadikáig tart.

A félévi dolgozatokat a szemeszter vége előtt legkevesebb három héttel meg kell íratni, szögezi le az oktatási minisztérium. Persze, csak akkor, ha nem zárják be az iskolákat pandémia felkiáltással. Mert tudjuk, hogy az online oktatás bevezetését követően a félévi dolgozatokat is „bezárták”, a 2019–2020-as tanév második szemesztere óta.

Az érettségizős diákok egyik szeme nevethet, ugyanis nekik csak 32 hetes lesz a tanév (azaz 2022. május 27-ig tart.) A másik szemük viszont akár sírhat is, mivel következik a nyári érettségi időszak, egész pontosan június 20. és 23. között.

Hirdetés

A nyolcadikosok is hamarabb zárják a tanévet (június 3-án), hogy legyen idejük lelkileg felkészülni (és hegy alatt abrakolni) az országos felmérő vizsgák előtt: június 14-én lesz a román, 16-án a matek, 17-én pedig az anyanyelvi vizsga.

A World Vision Románia Alapítvány időközben elvégzett egy felmérést (1000, faluhelyen élő iskolás korút kérdeztek), amelyből az derül ki, hogy a gyerekek 74 százaléka szeretne konkrétan iskolába járni, mint annak idején, a boldog és pandémiátlan békeidőkben. Igen ám, de ha a járványgörbék továbbra is a jelenlegi tendenciákat követik, nagyon könnyen előfordulhat, hogy Európa egyik leggyengébb „felelős” járványkormánya, a román megint bezáratja az iskolákat. Ami persze a tanév menetrendjén nem változtat (elvileg legalábbis), az amúgy is rozoga lábon álló hazai közoktatás színvonalán viszont annál inkább. És nem jó irányban.

Hirdetés