Folytatódik a tanügyi sztrájk, mindenki Trianon-lázban ég – hírösszefoglaló

A szakszervezeteket nem győzte meg a kormány, a magyarok így ünnepelnek június negyedikén, a románok amúgy... és Marcel Ciolacu meghirdette a gazdasági hazafiságot.

Hirdetés

Hitetlenkedő tanügyi szakszervezetek: nem győzte meg őket a kormány

A Szabad Tanügyi Szakszervezetek Szövetsége (FSLI) és a Spiru Haret tanügyi szakszervezeti szövetség vasárnap közös közleményben jelentette be, hogy hétfőtől folytatják a sztrájkot, illetve az általuk képviselt tanügyi alkalmazottak nevében továbbra is kérik, hogy a kormány és a hatalmon levő politikai pártok foglalják jogszabályba, hogy a kezdő tanárok fizetése nem lehet kisebb a bruttó országos átlagbérnél, és hogy az összes oktató fizetése fokozatosan nő a funkció, a képzettség, a szolgálati idő és a szakmai fokozat függvényében. Hozzáteszik, hogy a kormány „nem győzte meg” őket arról, hogy a sztrájk után valóban be fog fektetni az oktatásba, és nem hiszik el, hogy a költségvetési kiadások 15 százalékát valóban oktatásra fordítják, mivel azt sem tartották be tíz éven keresztül, hogy a GDP 6 százalékát fordítják erre az ágazatra. Olyan ez, mint amikor a mesében a kakaska sokáig kiabálja, hogy jön a farkas, aztán egy idő után akkor sem hiszi el neki senki, amikor tényleg jön.

Június négy a négyzeten – ki így, ki úgy ünnepel

Erdély számos településén, például Marosvásárhelyen, Csíkszeredában, Székelyudvarhelyen és Sepsiszentgyörgyön is megünnepelték vasárnap a nemzeti összetartozás napját a trianoni diktátum évfordulóján, melynek kapcsán a magyarországi és a romániai politikum egyaránt megnyilvánult az online térben is. Orbán Viktor annyit posztolt Facebook-oldalára, hogy Összetartozunk!, három három magyar zászlóval, illetve Kalmár Pál Szép vagy, gyönyörű vagy Magyarország! című dalával. Lucian Romaşcanu román művelődési miniszter ennél jóval terjengősebb és patetikusabb volt. Bejegyzésében leszögezte: a trianoni békeszerződés évfordulója Románia történelmének egyik legfontosabb napja. Külön köszönetet mondott Emmanuel de Martonne francia geográfusnak, „aki segített az új határokat az etnikai valóságnak megfelelően meghúzni”. Na igen, ettől az etnikai „valóságtól” csuklanak ma is.

Marcel Ciolacu a gazdasági hazafiasság mellett kampányol

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke is kedvet kapott egy kis facebookozáshoz. Közösségi oldalán kifejtette, hogy pártja a gazdasági hazafiasság révén képzeli el a fejlődést, azaz olyan befektetések és termelés révén, amelyek Romániában valósulnak meg.

„Azt ígértük, hogy az importált áruk fogyasztásán alapuló gazdaságról egy olyan gazdaságra fogunk áttérni, amely a romániai termelésen alapul.”

Hirdetés

Az ígéret ismételt hangoztatása mellett felsorolta a friss megvalósításokat is: az elmúlt héten 19 beruházási projektet fogadtak el, melyek szerinte több mint négyezer új munkahelyet teremtenek majd, és olyan ágazatok fejlődéséhez járulnak hozzá, mint az autó-, építőanyag-, élelmiszer-, gumi- és gyógyszeripar, a számítástechnika, illetve a kórházi ápolási tevékenységek.

Ehhez mit is tehetnénk hozzá: Éljen a gazdasági hazafiasság! Na de mi lesz a hazafiatlanul magas árakkal, Ciolacu úr?

Hirdetés