Hetente többször is tesztelik majd a diákokat az iskolákban, így fékeznék meg a járványt

Az oktatási miniszter szerint még ebben a hónapban kezdődik a „tesztidőszak”.

Hirdetés

Hetente több alkalommal is koronavírus-tesztnek vetik alá a diákokat, a pedagógusokat és az oktatási intézmények egyéb alkalmazottait, hogy az esetleges fertőzötteket kiszűrve próbálják megakadályozni koronavírus-gócok kialakulását – jelentette be Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Mint elmondta,

heti két alkalommal végzik majd el a teszteket.

Persze – mivel Romániáról van szó – a tesztelés jövő héten, a szünidő lejártával még nem kezdődik el.

Az ok: addig nem érkeznek meg a megrendelt tesztek.

A miniszter szerint az első, kilencmillió darabos nyáltesztszállítmány a november 21-étől kezdődő héten áll majd rendelkezésre.

Azt is elmondta, hogy a használatukhoz először is az egészségügyi hatóságok segítségét kéri, hiszen ki kell képezni az iskolai személyzetet a tesztek szakszerű használatára.

Cîmpeanu elmondta, a kilencmillió teszt egy hétre elég.

A tárca összesen 70 millió tesztet rendelt,

Hirdetés

vagyis a ez az adag 11 hétre biztosítja majd a szükséges teszteket az ország oktatási intézményeiben.

Mint arról beszámoltunk, a tervek szerint csak azokban az intézményekben kezdődik jelenléti oktatás hétfőtől, ahol a személyzet átoltottsága eléri a 60 százalékot.

Cîmpeanu pénteken az iskolakezdés feltételeit ismertetve azt is elmondta, hogy nem kötelező 60 százalékos átoltottság fölött sem jelenléti oktatással kezdeni: azon iskolák, amelyek szeretnének továbbra is online oktatást, kérelmezhetik ezt.

A miniszter szerint az ország iskoláinak és óvodáinak 54 százalékában magasabb a személyzet átoltottsága 60 százaléknál, így hétfőn mintegy 1,8 millió diák és óvodás tér vissza a jelenléti oktatásba.

 

Hirdetés