Hazai siker: nálunk esett vissza leginkább a könyveladás a koronavírus-járvány kezdete óta az EU-ban

Azért tudunk mi, ha akarunk. :)

Hirdetés

Az európai könyvkiadók egyesülete készített egy borzasztóan lehangoló tanulmányt arról, mennyire szétszecskázta az egész ágazatot a világjárvány. Bár az ember azt gondolná, a kijárási tilalom idején a népeknek egyéb dolguk sem volt, mint hogy olvassanak, ha jobban belegondolunk, az történt, hogy a könyvesboltok be voltak zárva, a könyvek pedig bele voltak zárva a könyvesboltokba, és hát viszonylag kevés profi betörő könyvmolyt ismerünk.

Március végéig Olaszországban a nyomtatott könyvek eladása 75, Portugáliában 78, Romániában pedig – minden versenyzőt megelőzve – 85 százalékkal esett vissza.

Összehasonlításképpen: a nagy visszaesés Németországban havonta (!) 500, Spanyolországban pedig 200 millió eurós veszteséget jelent. Hogy Romániában számszerűen ez mennyi, azt nem írták le, mert gondolom szégyen.

A könyvkiadásnak az is nagy érvágás volt, hogy a járványügyi készültség miatt nem szervezhették meg a hagyományos könyvvásáraikat, amelyek a bevételeik elég tekintélyes részét hozták évről évre.

Az online könyvértékesítés ugyan megugrott, de közel sem akkora mértékben, hogy az kiegyenlítse a „hagyományos” könyvpiac által elszenvedett kiesést. A tény az, hogy Romániában júliusra az összes eladott könyv 40 százalékát tették ki az interneten megrendelt darabok.

Hirdetés