Hatóságok: nem büntetjük az oltás ellenzőit, ők büntetik saját magukat

A hivatalos álláspont szerint nem szenvednek hátrányt azok, akik nem oltatják be magukat koronavírus ellen.

Hirdetés

Miközben lassan, de mégiscsak zajlik a koronavírus elleni oltási kampány, és előbb-utóbb csak sorra kerülnek a lakosság szélesebb rétegei is, komoly dilemmát jelent, hogy a vakcina beadatása önkéntes, ami sajnálatos módon negatívan befolyásolhatja az oltási akció hatékonyságát.

Egyes országokban már fölmerült, hogy valamilyen módon különbséget tesznek a beoltottak és a beoltatlanok között – Spanyolországban például lista készül azokról, akik nem hajlandóak beadatni az életmentő vakcinát –, és légitársaságok is jelezték már, hogy csakis oltási bizonyítvánnyal lehet majd a gépeik fedélzetére lépni, de a jelek szerint a romániai illetékesek egyelőre nem ezt az utat választják.

Hanem arra hívják fel a figyelmet, hogy aki nem oltatja be magát, az jórészt saját magát sodorja veszélybe.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár vasárnap este közölte, hogy Romániában nem tesznek a hatóságok különbséget azok között, akik beoltatják magukat és azok között, akik nem.

Az államtitkár tudatában van annak, hogy egyes országokban már alkalmaznak, vagy terveznek ilyen intézkedéseket, de figyelmeztetett: akik beoltatják magukat, azok elsősorban önmagukat védik, ha pedig sokan beoltatják magukat, akkor a többieket is óvják a fertőzéstől.

Aki viszont nem oltatja be magát, az egyértelműen vállalja, hogy nagyobb veszélynek teszi ki magát: elfogadja, hogy ha elkapja a vírust, a fertőzés súlyos formája alakuljon ki nála, kórházba kerüljön, tartósan károsodjon a tüdeje, vagy akár az életét is elveszítse.

Hirdetés

Az orvosok egyébként azt mondják: a krónikus betegeknek mindenképpen be kellene oltatniuk magukat, mivel a kockázati csoportokba tartoznak.

Így a szívbetegségben, cukorbetegségben, autoimmun betegségben vagy veseproblémák miatt szenvedő krónikus betegeknek is javallott az oltás.

Az allergiásoknak sem kell tartaniuk tőle, csak azoknak, akiknek a korábbiakban már volt súlyos allergiás reakciójuk, például anafilaxiás sokk alakult ki náluk.

Hirdetés