Hatalmas rendőrségi akció: külföldről hazatért román maffiavezérekre és bűnszervezetekre csaptak le

Erdély, a Partium és a Bánság is érintett.

Hirdetés

Szinte példátlan nagyságú rendőrségi akció zajlott szerdán reggel az országban: összesen több száz helyszínre szálltak ki a Szervezettbűnözés- és Terrorellenes Ügyosztály (DIICOT ügyészei kommandósok társaságában, hogy lecsapjanak a szervezett bűnbandákra.

Marcel Vela belügyminiszter jelentős napnak nevezte a szerdait a bűnözés elleni küzdelem terén, elmondása szerint összesen 619 helyszínen csaptak le a hatóságok.

Egy korábbi DIICOT-közlemény még csak 386 helyszínről szólt.

A hatóságok közlése szerint összesen 24 bűncselekmény ügyében történt a rajtaütés, amely húsz bűnszervezetet érint.

Az érintett megyék között ott van Arad, Bihar, Szatmár, Kolozs, Temes, Beszterce-Naszód, Fehér, Krassó-Szörény, Brassó és Kovászna is – és ezek csak a Kárpátokon inneni helyszínek.

A DIICOT ugyanis Bukarest mellett Botoşani, Suceava, Iaşi, Neamţ, Galaţi, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Constanţa, Călăraşi, Ilfov, Teleorman, Argeș, Dolj, Gorj, Olt és Vâlcea megyében is lecsapott.

Hirdetés

Vagyis a szervezett bűnözés elleni ügyészség szinte összes ügyésze részt vesz a buliban.

Amely annak nyomán zajlott, hogy a koronavírus-járvány miatt számos, áldásos tevékenységét Nyugat-Európában kifejtő román bűnszervezet vezetője hazatért az országba, és részben itt kezdett el újra „dolgozni”.

Az érintett bűnszervezetek nem arra szakosodtak, hogy nyalókát lopjanak a sarki boltból, hanem igazi nehézsúlyúak a szakmában: kábítószer- és embercsempészet, lányfuttatás, migránsok Európába juttatása, zsarolás, uzsorázás és csalás gyanúja miatt is nyomoznak ellenük.

Hirdetés