Iustitia nem pihenhet: hatból egy román állampolgár érintett valamilyen módon büntetőjogi perekben

Az egyik főügyészjelölt érdekes adatokkal szolgált a hazai társadalomra nézve.

Hirdetés

Érdekes statisztikai adatokat villantott a legfőbb ügyészi pozícióra jelentkezők egyike, Daniel Horodniceanu szerdai meghallgatásán az igazságügyi minisztériumban.

Jelen pillanatban csaknem kétmillió (1 750 000) peres ügy van folyamatban országszerte. Ha abból indulunk ki, hogy egy ilyen ügyben általában ketten (feljelentő, feljelentett) érintettek, ez azt jelenti, hogy legalább három és fél millió, azaz hatból egy román állampolgár érintett valamilyen módon büntetőperekben.

Persze ezek csak statisztikai adatok, és ebben nagyjából minden benne van a tyúklopástól és a homályos telekhatár-vitáktól az emberölésig, az azért nem túl biztató, hogy a lakosság egyhatodának dolga van az igazságszolgáltatással.

Ráadásul Horodniceanu szerint az esetek megoldása nagyon egyenlőtlenül oszlik el a különböző ügyészségek között (egyes helyi kirendeltségeknek alig akad dolguk, máshol meg futószalagon jönnek egymás után a tárgyalások): az ügyészek 40 százaléka oldja meg az ügyek 75 százalékát.

Hirdetés

Így ő amondó, hogy alapos vizsgálatot kéne indítani az igazságszolgáltatás átszervezésének érdekében, megnézve, hol kellene felszámolni a dologtalan bíróságokat, és hova kell az erősítés.

Daniel Horodniceanu korábban a DIICOT vezetője volt, most három másik jelentkezővel verseng a legfőbb ügyészi tisztségért.

Hirdetés