Hát elkezdődött: a román egészségügy kezd belerokkanni a járvánnyal folytatott küzdelembe

Ezt az egyik olyan hazai szakember mondja, akinek érdemes adni a szavára.

Hirdetés

A temesvári járványguru, Virgil Musta párszor már megkongatta a vészharangot azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha ilyen ütemben nőnek a napi számok, most viszont már nem jövő időben beszél. Elmondta: olyan sok az aktív fertőzött, hogy a kórházak az ország számos pontján megteltek, és ez különösen igaz az intenzív osztályokra, hiszen országszerte ezeken van a legkevesebb hely.

A temesvári Victor Babeș Kórház járványrészlegének vezetője szerint ez részben azért van így, mert

az intenzívre minimum 3–4 hétre kell beutalni egy beteget, hogy megkaphassa az életmentő kezelést,

így a rotáció jóval lassabb, másrészt a vírus már olyan ütemben terjed, hogy nagyobb eséllyel kapják el az egyéb, krónikus betegségben is szenvedő, veszélyeztetett kategóriába tartozó emberek, akik szinte biztos, hogy az intenzíven kötnek ki a szövődmények miatt. Mint mondta, igyekeznek hazaküldeni, akit csak lehet, hogy otthoni karanténban vészeljék át a betegség végét, és legyen hely a súlyosabb eseteknek, de már alig győzik így is.

Ma-holnap már az orvosoknak kell eldönteni, kit mentenek meg, és kit hagynak meghalni,

így nagyon is szükség van azokra a komoly megszorításokra, amelyekről ma beszéltek a katasztrófavédelmi operatív törzs ülése után a fejesek.

Hirdetés

Ezt ugyan nem mondta, de ezekre az intézkedésekre már jóval korábban szükség lett volna, csakhogy a helyhatósági választások kampányhajrájában a kormánynak nem akaródzott olyan intézkedéseket hozni, amelyek esetleg csökkenthették volna polgármesterjelöltjeik népszerűségét, inkább hagyták elharapódzni a járványt, most pedig próbálnak tüzet oltani, ha ugyan még lehet.

Virgil Musta elmondta: a rendszerváltás előtt a krónikus veseelégtelenséggel küzdő, hemodíalízisre szoruló páciensek esetében kellett az orvosoknak az életkor és a kockázatok figyelembe vételével prioritási sorrendet felállítani a betegek között, nem volt ugyanis megfelelő számú készülék a kezeléshez. „Soha nem akartam azoknak az orvosoknak a helyébe kerülni, de most nagyon közel vagyunk hozzá” – tette hozzá a temesvári főorvos.

Hirdetés