Háromszéken úgy dorbézolnak a medvék, hogy népszerű turistautakat is le kellett zárni miattuk

Fél év alatt közel kétszáz medvekárról érkezett jelentés, tíz vadállatot ki is lőttek.

Hirdetés

A medvék Kovászna megyében is alaposan meggyűjtötték a helybéliek baját idén, s további problémák elkerülése érdekében a Salvamont hegyimentő szolgálat már a turistáknak is jelezte, hogy több népszerűnek számító turistautat érdemes elkerülni ebben az időszakban a vadállatok miatt Bálványosfürdő körül.

Szóval aki esetleg azt tervezte, hogy a Bálványosi hágó és a Buffogó tőzegláp, vagy a Szent Mária-kápolna közötti, illetve a hágó és az Apor lányok feredője közti traszét választaná, a hónap végéig meg se próbálja.

Nézzünk számokat is: csak az év első felében 181 alkalommal jeleztek medvetámadást az állattartók, több száz háziállatot pusztítottak el, ugyanakkor 88 kártérítési kérvényt iktattak vadkárok miatt, összesen 270 ezer lej értékben.

Ugyanebben a periódusban két alkalommal támadt emberre a medve, mindkét áldozat sérülésekkel megúszta a találkozást. A prefektúra nyilván nem tudja a medvék pontos számát a megyében, de becslések szerint körülbelül 2000 példányról lehet szó. Idén már 13 kilövési engedélyt kérvényeztek veszélyes medvék miatt, s már három példányt ki is lőttek.

Hirdetés