Háromezer euróért ígérnek román állampolgárságot a gazdasági szankciózáport nyögő oroszoknak

Lehet, hogy átverés, de mi van, ha valóban ilyen könnyen megszerezhető a román állampolgárság?

Hirdetés

Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja, majd az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciósorozat miatt felértékelődött az uniós állampolgárság, főleg az országból kivonuló multinacionális cégek hoppon maradt orosz dolgozói számára. Egy ideje már vannak arra utaló jelek, hogy beindult a biznisz az EU munkaerőpiacára bebocsátást engedő román okmányokkal (is), áprilisban például egy ukrán cég azzal reklámozta egy orosz nyelvű üzleti és közéleti portálon a román állampolgárságot, hogy mindössze húsz román szót kell megtanulni a megszerzéséhez. Igaz, hogy igazolniuk kell, felmenőik Románia egykori területén születtek, de abban megoldást kínál az ukrán cég, mely 5300 eurót kér a segítségért.

Ehhez képest a Tass hírügynökségi oldalon megjelent legújabb reklám szerint az aktuális ár 3000 euró. A bolgár egy ezressel drágább, a lengyel egy ezressel olcsóbb. Az érdeklődőket azzal próbálják meggyőzni a román állampolgárság előnyeiről, hogy megszerzése után külön engedély nélkül, legálisan vállalhatnak munkát európai cégeknél, 170 országba utazhatnak vízum nélkül, igénybe vehetik az európai egészségügyi és szociális szolgáltatásokat, hozzáférhetnek az oktatáshoz, az üzleti lehetőségekről nem is beszélve.

A román állampolgárságot azok kérhetik, akik legalább nyolc éve rendelkeznek romániai lakcímmel, akik legalább öt éve kötöttek házasságot román állampolgárral, akik jelentősen hozzájárulnak a román kultúrához, akik hivatásos sportolók, vagy azok, akik újrahonosítást kérnek, mert valamelyik felmenőjük Románia egykori területén született. A cégek azt ígérik, hogy ügyvédeik minden szükséges papírt elintéznek a szerződés megkötése után, így még azt sem tüntetik fel honlapjaikon, hogy milyen iratokra lesz szükségük.

Hirdetés