Három hétbe telt elküldeni egy listát az egyik állami hivatalból a másikba

Nem elég, hogy összekutyulták a kényszerszabadságra küldött dolgozók egészségbiztosítási adatait, de még egymás dolgát is nehezítik az állami hivatalok. Három hét után is csak részben sikerült a problémát megoldani.

Hirdetés

Történt pár héttel ezelőtt, hogy kiderült: az adóhivatalnál véletlenül az összes kényszerszabadságra küldött, technikai munkanélküli segélyt kapó személynek megszüntették az egészségbiztosítását. Ezzel akkor szembesültek a kedvezményezettek, amikor orvoshoz fordultak valamilyen egészségügyi problémával, és úgy jelentek meg az Országos Egészségbiztosító Pénztár (CNAS) adatbázisában, mint akiknek nincs biztosításuk.

Az is időbe telt, míg az érintett hivatalok megállapították, hogy hol csúszott hiba a rendszerbe, konkrétan az adóhivatal 112-es számú formanyomtatványa okozta a bajt, mely alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál nyilvántartják a biztosítottakat. A nyomtatványt sikerült úgy elbonyolítani, hogy a munkaadók egy része helytelenül töltötte ki a papírt. Ott tévedtek, hogy a kényszerszabadságra küldött alkalmazottakat az egészségbiztosítást nem fizető kategóriába írták be.

A megoldás már akkor pofonegyszerű volt, az adóhivatalnak el kellett volna küldenie a technikai munkanélküli segélyben részesülő személyek listáját az egészségügyi pénztárnak. Ehelyett a hivatalok egymást kezdték hibáztatni, az egészségügyi pénztár a munkáltatókat és az adóhivatalt, a pénzügyminisztérium és az adóhivatal az egészségbiztosítási pénztárt.

Azóta eltelt három hét, az egészségbiztosítási pénztár pedig most közleményben tudatja, hogy kérte az adóhivatalt, küldjék el a listát, és a lista alapján pedig részben orvosolták a problémát. Ezzel az eljárással 90 ezer kényszerszabadságra küldött alkalmazott biztosítása újra bekerült a rendszerbe.

A többiek biztosított státuszának visszaállításához szükség van egy újabb nyilatkozat kitöltésére, amit azoknak a munkáltatóknak kell elintézniük, akik a tb-t nem fizető kategóriába sorolták alkalmazottaikat.

Hirdetés

A munkáltatóknak tehát az ANAF-hoz kell fordulniuk a nyilatkozattal, az ANAF pedig a jogosult személyek adatait tartalmazó egységes informatikai rendszeren (SIUI) keresztül továbbítja a CNAS-nak a többi adatot is.

A tanulság az, hogy ha a hivatalok összedolgoznának, egyszerűsítenék a hivatali eljárásokat, nem támadna ekkora zűr egy egyszerű formanyomtatványból. Ezzel nemcsak a munkáltatók és az alkalmazottak, hanem a saját életüket is megkönnyítenék.

Hirdetés