Illusztráció

Három gátlástalan uzsorás öt évig szipolyozta saját közössége legkiszolgáltatottabb tagjait Maros megyében

Azt hitték, bármit büntetlenül megtehetnek, de közbelépett a DIICOT.

Hirdetés

Három személyt, egy 25 és egy 37 éves férfit, valamint egy 34 éves nőt vett őrizetbe a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT), akik bár csak hárman voltak, pár év alatt egy komplex bűnszervezetet építettek ki Nyárádtőn (Maros megye) és a környező településeken. A biznisz 2015-ben indult, amikor egy férfi és az élettársa elkezdett kölcsönöket adni az éppen rászoruló szomszédoknak, eleinte 35–50 százalékos kamattal. A szolgáltatás egyre népszerűbb lett a közösség tagjai között, és ahogy teltek a hónapok és az évek, már a szomszédos településekről is hozzájuk fordultak kölcsönért.

Egyre szervezettebb formát öltött, és egyre jobban jövedelmezett az uzsoráskodás, pedig a kölcsönkért összegek nem voltak túl nagyok. A kölcsönök visszafizetését általában egy hónapon belül kellett elintézni, ezt kimondottan a gyermekpénz és más szociális segélyek folyósításának napjára időzítették. A gyanúsítottak kényük-kedvük szerint módosították a játékszabályokat. Volt olyan személy, aki 100 százalékos kamatot fizetett nekik.

A gyanúsított nő, aki egyedüli írástudó volt a három tagú csoportból, egy füzetben vezette, ki mennyi pénzzel tartozik. Veréssel fenyegették azokat, akik nem fizettek időben, aki pedig haladékot kért, az a kölcsönkért összeg dupláját kellett kifizesse. A legsúlyosabb esetekben a segélyekből már csak a kamatokra futotta, így az adósok gyakorlatilag azért fizettek, hogy ne verjék meg őket. A DIICOT olyan esetekről is beszámol, amikor az adósok közjegyző előtt vállalták, hogy 12-18 hónapon át az összes jövedelmüket a gyanúsítottak kapják kézhez, így elvesztették az összes bevételi forrásukat, és arra kényszerítették, hogy koldulni küldjék gyerekeiket.

A DIICOT pénteken őrizetbe vette és előzetes letartóztatásba helyezte a három gyanúsítottat. A történet tehát kedvező fordulattal zárul, bár ki tudja, hány hasonló uzsorás van még szerte az országban.

Hirdetés