Fotó: Beliczay László, Székelyhon

Hargita megyében is megjelent a koronavírus, hivatalosan is megerősítették (FRISSÍTETT)

Egy külföldről hazatért etédi férfi az első bizonyítottan koronavírusos a megyében. Nem tartotta be a házi karantént, megfertőzte a saját apját, aki meghalt.

Hirdetés

FRISSÍTÉS:

A Hargita megyei prefektúra hivatalosan megerősítette a megye területén azonosított első koronavírus-fertőzést. A hivatal közleménye szerint a fertőzött férfi március 23-án érkezett haza Franciaországból, lakhelyén helyezték elkülönítésbe, csütörtökre a vizsgálatok megerősítették, hogy koronavírusos. A férfi a székelyudvarhelyi kórházban van, a megyei egészségügyi hatóságok pedig elkezték az epidemiológiai vizsgálatot.

Több forrás is megerősítette a Székelyhonnak, hogy egy elhunyt udvarhelyszéki férfi családtagjánál igazolták Hargita megyében az első koronavírusos fertőzést, de ezzel kapcsolatban egyelőre sem helyi, sem központi hivatalos bejelentés nem történt.

Noha a kormány által irányított kommunikációs csoport immár megyei lebontásban is közzétette a hivatalos adatokat, a táblázatban Hargita az egyetlen romániai megye, ahol továbbra sincs koronavírusos fertőzött.

Tiboldi Elek etédi alpolgármester a lapnak elmondta: 40-50-en tértek haza az elmúlt időszakban külföldről, s bár házi elkülönítésben voltak, ezt nem igazán tartották be. Szerdán a rendőrök kordonnal kerítettek körbe egy házat, ahol haláleset történt. Egy idős férfi hunyt el, akinek a fia szintén nemrég tért haza haza külföldről, és akiről – a források szerint – beigazolódott, hogy fertőzött. A falu azért aggódik, mert a férfi nem ült otthon házi karanténban, amiért bírságot is kapott, ugyanakkor a család nagy temetést akart szervezni. Erre azonban már nem sok esély van.

Hirdetés