Hamis pénz eladó: 100 igazi lejért lehet kapni 4800 príma kivitelezésű állejt…

… egy volt rendőrfőfejnek annyi a vagyona, hogy nem tud vele elszámolni… és a tavaly összedőlt botrányhíd romjait még most sem sikerült eltakarítani a folyóból.

Hirdetés

Szia uram, nincs szükséged egy kis hamis pénzre? Olcsón adom!

Sok mindenhez hozzászokhattunk, mióta az adok-veszek típusú üzletek jó része felköltözött az internetre. Lehet ott venni mosómedvét, római kardot, a nagyi fogsorát, bármit.

Hamis pénz azonban ritkábban kapható, mondjuk az eMAG online áruházban. Ez viszont nem azt jelenti, hogy nem lehet hozzájutni, ha az ember megtalálja a megfelelő helyet. A Digi24 újságírói is ráakadtak egy ilyen csoportra, amelynek több mint 1000 tagja van. A csoport adminisztrátora árulja a hamis bankót. Kinek, milyen kell: 50 lejesek, 100 lejesek, de akár 500 lejesek is kaphatók.

Hogy mennyibe kerül az álpénz? Olcsóbb a cukornál, ahogy mondani szokták. Például: 2500 jó lejért vehet az ember 120 000 állejt. Kiszámoltuk: 100 jó lejért 4800 rosszat lehet kapni. És az eladó világosan megmondja: remek hamisítványokról van szó, simán el lehet szórni a boltokban, de még a bankautomatáknál is.

Hogyan zajlik a tranzakció? Kicsit emlékeztet a régi rendőrfilmek vonatkozó részeire. A kedves vásárló szépen megmondja, mennyi kell, aztán ügyesen lepengeti az erős lejeket egy bankszámlára. Na és utána kap egy fotót, ahova mennie kell a pénz után. Hát, mit is mondjunk… Viszont kérésre az eladó korábbi, igen elégedett ügyfelekkel való beszélgetéseket is küld az esetleg bizalmatlan vásárlónak.

Hát így megy ez. Persze, az újságírók azonnal tájékoztatták a rendőrséget, amely már vizsgálódik az ügyben. És azért azt se feledjük: igazán jó bankjegyhamisítványokat nagyon, de nagyon nehéz készíteni. Szóval… nem, nem éri meg, bármilyen olcsó az állej.

Egy volt román főrendőrnek irtó sok pénze van, csak épp nem tudja bebizonyítani, honnan

A dologban az a legpikánsabb részlet (a sok közül), hogy az illető úr, bizonyos Cătălin Ioniță egy időben a belügyminisztérium antikorrupciós ügyosztályának vezetője is volt. Ugye, érthető? Ő volt a (sziszüphoszi) korrupcióellenes küzdelem vezére…

Másik pikáns részlet, hogy a DNA vád alá helyezte Ioniță urat, még 2018-ban, pont korrupció miatt. Közben az is kiderült, hogy nincs meg neki a titkosított adatokhoz való hozzáférési engedélye. Na, ettől már ideges lett az akkor 42 éves „szépkorú”, és azonnal nyugdíjba akart vonulni, ám ez még a pillanat belügyminiszterének is sok volt (mármint a kérelmező előrehaladott életkora) és nemet mondott.

Mit tehetett hát Ioniță úr, odébb állt a korrupciós frontról (ha már megvádolták, meg engedélye se volt) és szomorúan elvállalta az országos rendőr-főkapitányság vezetését. Szép!

Persze a DNA nem és nem szállt le a nyakáról, ő pedig újra meg újra nyugdíjba akart vonulni. Ami, csodák csodájára, 2020-ban, 44 évesen sikerült is neki. Szép!

Hirdetés

Ja, még az történt vele, szegénnyel, hogy kiderült: plagizálta a doktori dolgozatát. És a gonosz rendszer visszavette tőle a fokozatot. Csúnya!

Azóta eltelt három év (Isten tudja, hogy, de egyetlen vádból se lett büntetés), és most az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség találta meg a nagyon meghurcolt szegény embert. Azzal a rendkívül idegesítő közleménnyel állt elő (mármint az ügynökség), hogy Ioniță úr (és családja) összesen – tessék megfogózni – 1 157 737 lejnyi vagyonáról nem tudja igazolni, honnan a fenéből származik. És egyben meg is üzente, hogy azonnal elkezdik az átfogó vagyoni vizsgálatot, úgyhogy ha gondolja, fogadjon egy jó ügyvédet.

Hogy egyes, tényleg talpig becsületes, munkás embereket mennyit vegzál a gonosz rendszer…

Sokánt: a tavaly összedőlt botrányhíd romjait most sem sikerült eltakarítani a folyóból

Talán ez az eset volt a tavalyi év legnagyobb középítkezési abszurduma. Moldvában történt, hogy 2020-ben felújítottak egy, a Szeret folyó felett átívelő hidat. Aztán 2021 vége fele be is fejezték, át is adták. Aztán 2022 júniusában összedőlt. Nyilván azért, mert olyan kiváló munkát végeztek az építők. A felelősök elpárologtak, az illetékesek vizsgálódtak, a kormány összevonta a szemöldökét, aztán bejelentették, lesz új híd… majd.

Jó, de addig mi legyen a folyóba omlott hídrommal? Hát, el kell takarítani, persze. De ingyen nem megy ám. Meghirdették hát a licitet az illetékesek, és egy három cégből álló csoport meg is nyerte. Az ár: 7 815 941 lej. A bűnrossz híd építési költségei, csak hogy legyen viszonyítási alapunk, 8 300 000 lejre rúgtak. Tehát egy (oké, rossz) híd áráért lehet eltakarítani a romokat a vízből.

Na de miért nem sikerült eddig megtenni? Hát jó egy év eltelt a nagy összeomlás óta. Az egyik illetékes sajnálkozva nyilatkozta, hogy a munkálatokat sajnos csak idén augusztus 15. után lehetett elkezdeni, mert azelőtt a környezetvédelmi előírások értelmében tilos volt a folyómederben dolgozni, bizonyos hal- és madárfajok védelme okán. Na, ez tényleg szép. De számoljunk csak: tavaly június óta már volt egy augusztus 15. Amely dátum után lehetett volna romeltakarítani. Na de akkor biztos az volt a probléma, hogy még nem írták ki a licitet. És mire kiírták, jött a tilalom. És… ezzel csak az a baj, hogy az ott lakók szívnak. Folyamatosan. Mert hát ilyen szépen végzi mindenki a munkáját.

Hirdetés