Hamarosan érkezhetnek a román légierő F-16-os vadászgépei, csak éppen pilóták nem lesznek, akik repüljenek velük

Mert a kiképzési lehetőségek végesek.

Hirdetés

Egy problémát nagyjából sikeresen megoldottak a román illetékesek, amikor úgy döntöttek, az elavult MiG-21 LanceR vadászgépeket használt, de jó állapotú F-16-osokra cserélik, azonban ezzel máris újabb problémát generáltak: azt, hogy vajon ki repül majd velük?

Mint ismeretes, Románia Portugáliától vásárolt 17 használt, de felújított amerikai gyártmányú F-16-ost, és most éppen arra készül, hogy Norvégiától vásároljon 32 F-16-ost.

A tranzakció már minden jóváhagyást megkapott, sőt a MiG-21-esek problémái miatt úgy döntöttek a védelmi tárca illetékesei, hogy felgyorsítják a beszerzési folyamatot.

A gond csak az, hogy hiába lesz majdnem 50 F-16-os, egy részük jó ideig kénytelen lesz a földön vesztegelni.

Jelenleg ugyanis nincs elég, az amerikai gépek irányítására kiképzett pilóta.

És mire az újabb vadászgépkontingens megérkezik, nem is nagyon lesz több.

Az ok egyszerű: a jelenlegi F-16-os flottában csupán négy olyan kétüléses gép van, amely alkalmas arra, hogy kiképezzék rajtuk a leendő légi ászokat.

Igaz, megvan a lehetőség, hogy Portugáliába és az Egyesült Államokba küldjenek pilótákat kiképzésre, csakhogy a helyek korlátozottak, ezért nem lesz idő kiképezni a megfelelő számú pilótát addig, amíg az új gépek megérkeznek.

Amellett, hogy a nulláról képeznek ki pilótákat, a MiG-ek pilótáit is átképzik majd, ami kevesebb időbe telik majd, hiszen annak ellenére, hogy az egykori szovjet, de izraeli segítséggel felújított és az amerikai gépek között jelentősek a különbségek, a tapasztalat mégiscsak megvan.

Hirdetés

Csakhogy az ő esetükben is fennáll, hogy egyszerűen

nincs elegendő kapacitás arra, hogy a rendelkezésre álló idő alatt átképezzék őket.

A román illetékesek mernek nagyot álmodni, és Klaus Iohannis már be is jelentette, hogy a legkorszerűbbek közé tartozó, ötödik generációs amerikai F-35-ösöket is be akarnak szerezni.

Ami nem rossz, és az F-16-os pilóták is könnyebben átállnak majd.

Csakhogy addig még sok idő eltelik. És eleve ki kell képezni az F-16-osra a pilótákat.

Ami nem lesz egyszerű feladat.

Hirdetés