Hamarosan akár ön is megtudhatja, átesett-e már észrevétlenül vagy enyhébb tünetekkel a koronavírus-fertőzésen

Közeleg az országos tesztelés időpontja.

Hirdetés

Európa több más országának mintájára a romániai egészségügyi hatóságok is ezerrel készülnek arra, hogy tömegesen teszteljék az ország polgárait, kiderítendő, hogy körülbelül hányan estek már át a koronavírus-járványon úgy, hogy nem is tudtak róla, mivel nem is voltak tüneteik, illetve ha igen, akkor annyira enyhék, hogy nem is gyanította: nem csak egy egyszerű megfázásról vagy influenzáról van szó.

Horațiu Moldovan egészségügyi államtitkár jelentette be, hogy eldőlt: 30 ezer emberen akarják elvégezni a tesztet, amely során azt vizsgálják, megtalálható-e a szervezetükben a koronavírus elleni antitest.

Ha igen, akkor azt jelenti, már átesett a kóron, és ha minden jól megy, immunisak a vírussal szemben.

Arról, hogy milyen módszerekkel választják ki a reprezentatív minta résztvevőit, az Országos Közegészségügyi Intézet dönt majd.

Moldovan azt is elmondta, az akció a járvány csúcspontjának elérése után kezdődik, mert ezt követően lehet releváns eredményeket felmutatni.

Hirdetés

Amúgy arra is figyelmeztetett, hogy ha újabb gócpontok alakulnak ki az országban, és ismét növekedésnek indul a fertőzöttek száma, visszatérhetnek a szigorítások.

Az államtitkár arról is beszélt: nyár után várják a járvány második hullámát.

De persze nem biztos, hogy lesz.

Hirdetés