Hajaj: Románia jelentős területeket veszíthet a következő években

Most az egyszer nem bennünket, magyarokat kell okolni.

Hirdetés

Nehéz idők jönnek a Nagyrománia-fetisisztákra, akik nem hogy beérnék a mostani, Erdélyt, a Partiumot és a Bánság egy részét is magába foglaló országgal, hanem még a szomszédos Moldova államiságát is megszüntetnék, és bekebeleznék: szakemberek szerint az ország nem hogy nőni fog, hanem egyenesen zsugorodni.

Most nem azokról a „szakemberekről” van szó, akik abból élnek, hogy hetente elszórnak egy-egy elemzésnek nevezett propaganda-anyagot arról, hogy Orbán Viktor minden kedden este egy minszki agyaggalambgyár hátsó udvarában sötét terveket szövöget Erdély visszafoglalásától Vlagyimir Putyinnal, hanem igazi szakértőkről, az Amerikai Klimatológiai Központtól és a román Grigore Antipa Tengerkutató Intézetből.

Akik szerint a klímaváltozás miatt a világtenger szintje tovább növekedhet, ezért számos, jelenleg tengerparti terület kerülhet víz alá.

Románia területét a Fekete-tenger csonkíthatja meg látványosan: az előrejelzések szerint 2050-re víz alá kerülhet a Duna-delta, de a népszerű, szállodák százainak otthont adó üdülőhelyek, Mamaia, Konstanca környéke, Agigea, Eforie, 2 Mai és Vama Veche plázsait is legfeljebb bamba tekintetű halak keresik majd fel a turisták tízezrei helyett.

A szakemberek szerint a Fekete-tenger szintje az elmúlt 80 évben 20 centit nőtt, és máris több száz hektárnyi szárazföldet nyelt el.

Hirdetés

A szakértők szerint a partszakaszok elvileg megmenthetők, ha megerősítik őket. Ez Romániában Konstancán, Mamaián és Eforién már 2013-ban elkezdődött.

A kérdés az, hogy elegendő lesz-e mindez a szent román föld elhódítására törekvő, irredenta Fekete-tenger ellen.

Hirdetés