Hajaj: a kormány a fertőzések számának további növekedésére készül

Ennek ellenére nem szeretne korlátozásokat bevezetni.

Hirdetés

Nem túl derűs jövőkép rajzolódik ki a csütörtök esti kormányülés után a koronavírus-járvány alakulását illetően. Ludovic Orban miniszterelnök arra szólította fel Nelu Tătaru egészségügyi minisztert, hogy jelezze a tisztiorvosi szolgálat és a kórházak vezetőinek: készüljenek fel a fertőzöttek számának növekedésére.

A miniszterelnök azzal bízta meg Tătarut, hogy videokonferencia keretében készítse fel az érintetteket arra, hogy várhatóan nőni fog a kórházba utalt fertőzöttek száma.

Figyelmeztette a tisztiorvosi szolgálatot, hogy alaposan fel kell kutatniuk minden fertőzött kontaktjait, hogy a lehető leghamarabb elkülöníthessék őket, megállítandó a fertőzés további terjedését.

A kormányfő szavai alapján úgy tűnik, az illetékesek egy része is lazítani kezdett: arra szólította a minisztert, hogy mozgósítsa az egészségügyi hatóságokat, mert a jelek szerint az utóbbi időben „elfáradtak”, pedig a járványnak még nincs vége.

Mindazonáltal úgy tűnik, hogy ennek ellenére nem akarnak ismét korlátozásokat bevezetni.

Orban ugyanis azt mondta: továbbra is mérlegelik a további lazítások lehetőségét, amelyek elsejétől, azaz szerdától lépnek érvénybe.

Hirdetés

„Nem akarunk újabb korlátozásokat bevezetni” – igyekezett megnyugtatni az embereket.

Arra viszont még mindig nem tudott válaszolni, megnyithatnak-e elsején a vendéglátóhelyek belső terei.

Amúgy Nelu Tătaru egészségügyi miniszter még csütörtökön arról beszélt: ha szükség is lesz bizonyos korlátozásokra, azok nem terjednek majd ki az egész országra, csakis helyi szinten, az esetleges gócpontokban rendelik el őket.

Most megnyugodtunk.

Hirdetés