Habemus karanténkormány: kenyérbe esett a régi-új Orban-kabinet

Ez is jobb lesz, mint a semmi – gondolták az ellenzéki honatyák, aztán bizalmat szavaztak a liberális csapatnak. Nem volt mindennapi az eljárás, az biztos.

Hirdetés

Miután a parlamenti pártok pénteken támogatták a kormány beiktatásával kapcsolatos eljárás felgyorsítását, a parlament szombaton már szavazott is a Ludovic Orban-vezette kabinet beiktatásáról.

Az eljárás azonban egészen rendkívüli volt: a plenáris ülés elmaradt, így az egészségügyi maszkot viselő képviselők és szenátorok egy fertőtlenített folyosón várakoztak, majd egyesével mehettek szavazni egy kijelölt termecskébe, és persze előzetesen a szavazógolyókat is fertőtlenítették.

Voltak lazázó honatyák is, akik maszk (és nyakkendő) nélkül voksoltak.

Ezt megelőzően lezajlott a miniszterjelöltek meghallgatása is, ami egyenesen röhejesre sikerült: a jelöltek közül csak hárman jelentek meg, bár elvileg házi karanténban kellett volna ülniük, a többieket videokonferencia keretében hallgatták meg, Violeta Alexandru munkaügyi minisztert pedig egyszerűen nem érték el telefonon.

A kormánynak végül 286 honatya szavazott bizalmat, ami annyira nem meglepő, miután a PSD vezetői is azt nyilatkozták, az országnak most jobb, ha van egy rossz kormánya, mintha egyáltalán nem lenne.

Hirdetés