Ha nem vette volna eddig észre, most már hivatalos: influenzajárvány van Romániában

Egy hét alatt duplájára nőtt a megbetegedések száma, és már 18-an meghaltak az influenza következtében.

Hirdetés

Az Országos Közegészségügyi Intézet (INSP) járványügyi központja csütörtökön bejelentette, eddig 18-an haltak meg az influenza következtében. Legutóbb egy másfél éves Neamţ megyei gyermek és egy 49 éves Maros megyei nő vesztette életét (H1) pdm09 altípusú vírusfertőzésben. Egyikőjük sem volt beoltva influenza ellen.

Egy hét alatt duplájára nőtt a megbetegedések száma, jelenleg több mint hétezer influenzás megbetegedésről tudnak. Tavaly ugyanebben az időszakban fele ennyien szenvedtek a betegségtől. A légúti megbetegedések száma 170 ezerre tehető, ez a szám a múlt héthez képest 23 ezerrel nagyobb.

Az egészségügyi minisztérium megerősítette az influenzajárványt. Jó hír, hogy jövő héten újabb adag védőoltás érkezik a családorvosokhoz, így aki még nem oltotta be magát, az megteheti. Addig is mossunk gyakran kezet, kerüljük el a zsúfolt helyeket, tartsuk be az általános személyi higiénés szabályokat. A minisztérium azt is javasolja, hogy étkezzünk változtatosan, mozogjunk és fordítsunk időt a pihenésre is. Az sosem árt.

 

Hirdetés