Ha minden jól megy, már nem kell sokat várni arra, hogy ne Segesváron keresztül kelljen araszolnia az átmenő forgalomnak

Már építője is van a város körgyűrűjének.

Hirdetés

Bizonyára sokan vannak úgy vele, hogy kedvelik Segesvár belvárosát, különös tekintettel a ma is gyönyörű középkori várra, de azért ha nem muszáj, nem feltétlenül araszolnak végig a városon, ha éppen nincs ott dolguk.

Eddig viszont annak, aki Marosvásárhely irányából Sepsiszentgyörgy vagy Brassó irányába autózott, nem nagyon volt más választása, mivel Segesvárnak nincs körgyűrűje.

De ez már nem sokáig marad így, legalábbis ha minden jól megy.

Az országos közútkezelő vállalat (CNAIR) ugyanis most tudatta: kiválasztották a körgyűrű megépítésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertesét.

Egy három román és ez török cégből álló konzorciumról van szó, ők építhetik meg a 13 kilométeres útszakaszt.

A munkálatok értéke 257 millió lej – természetesen az államkasszában erre nincs elegendő pénz, így európai uniós finanszírozással készül el a körgyűrű.

Persze senki ne várja, hogy akár már jövőre használható lesz:

a győztes konzorcium 14 hónapot kapott a megtervezésére, és 24-et a megépítésére.

Vagyis több mint három évről van szó – de hát jó munkához idő kell.

Hirdetés

A körgyűrű kétszer egy sávos lesz, és Fehéregyházánál ágazik majd ki a 13-as főútból, hogy aztán Segesvárt megkerülve Hétúrnál csatlakozzon ismét vissza bele.

A tervek szerint óránként 50 és 80 kilométer közötti sebességgel lehet majd haladni rajta.

Az útszakaszon meg kell építeni

a vasút és a 13-as főút fölött átívelő felüljárót, egy hidat a Nagyküküllő fölött, valamint egy völgyhidat is.

A körgyűrű megépítésének indoklásában is szerepel, hogy jelenleg csak a településen keresztül haladhat a 13-as főút forgalma, és mivel a nehézgépjárművek és az áthaladó autók a helyi forgalomban részt vevő gépkocsik között kénytelenek haladni, a sebesség alacsony, a levegő- és a zajszennyezés viszont jelentős.

De most már remélhetőleg csak jó három évig – már ha nem jön közbe semmi.

Hirdetés