Ha már járvány van, a kormány megkönnyítette az iskolák egészségügyi engedélyeinek megszerzését

Logikus, nem?

Hirdetés

Ha minden igaz, szeptember 14-én elkezdődök az új tanév, a koronavírus-járvány miatt persze a megfelelő egészségügyi óvintézkedések mellett.

Ehhez képest most kiderült: az egészségügyi minisztérium – amelynek illetékesei nem győznek lépten-nyomon figyelmeztetni a fertőzések megelőzésének fontosságára és a szigorú óvintézkedések betartására – épp most enyhítette azon feltételeket, amelyek alapján egy iskola vagy óvoda megkaphatja a működéséhez szükséges egészségügyi jóváhagyást.

Hogy, hogy nem, az erről szóló rendelet éppen az önkormányzati választások kampányidőszakának nyitányában született meg.

Persze annyiban érthető a dolog, hogy jelen állás szerint az oktatási intézmények 20 százaléka nem rendelkezik az egészségügyi hatóságok jóváhagyásával, mivel nem felelt meg a feltételeknek.

Nos, mostantól már megfelelnek.

A rendelet ugyanis immár nem teszi kötelezővé a vízvezeték-hálózat meglété, elegendő, ha adagolós víztartályokat és műanyag poharakat helyeznek el az iskolákban.

A csatornázás sem alapkövetelmény – igaz, az eddig sem volt, vagyis maradnak az udvari vécék emésztőgödrökkel.

Hirdetés

Itt annyiban „szigorítottak”, hogy az emésztőgödröket be kell keríteni.

Csökkentették egyúttal azt a területet, amelyet a napközik hálótermeiben a gyerekek számára biztosítani kell. Eddig ez 8 köbméter volt, mostantól viszont csak 6.

Az viszont tényleg a gyerekek biztonságát szolgálja, hogy mostantól tilos a széntüzelésű cserépkályhák használata a tantermekben.

Vagyis – más lehetőség híján – az igazgatók vagy az iskolákat működtető önkormányzatok kezdhetik lapozni a szakáruházak prospektusait elektromos radiátorokat keresve.

Az adatok szerint a 17 464 romániai iskola-, óvoda- vagy bölcsődeépület közül 3492 nem rendelkezik az egészségügyi hatóságok által kibocsátott működési engedéllyel.

Hirdetés