Ha azt tervezte, hogy idén nyáron fényes esküvőt szervez nagy násznéppel, hát tervezze újra!

Marcel Vela belügyminiszter sajnálattal közli, hogy a hagyományos, borral-pénzzel folyó esküvők (nyilván nem az érdeklődés hiányában) elmaradnak.

Hirdetés

Közhely, hogy ha két szerelmes úgy dönt, egybekel, a családok igyekeznek méltó és illő módon tető alá hozni a frigyet. Vagyis jó nagy lagzit szerveznek, ahol Hencidától Boncidáig folyik a hejehuja, a bor, a násznép, no meg a pénz, az ifjú házasok első hozománya.

Igen ám, de a koronavírus kicsit beleköpött az esküvői levesbe is. Jött a sürgősségi állapot, a gyülekezési tilalom, amely elfújta a lagziszervezést is, mint a gyertyát.

Szerdán viszont Klaus Iohannis államelnök bejelentette: május 15-étől kezdve jön a nagy, ám fokozatos lazítás. Mire persze mindenki elgondolkodott, hogy ez vajon mit is jelent? Esetleg júliusban már beindulhat az esküvőipar?

Marcel Vela belügyminiszter viszont röviden és alaposan lehűtötte a kedélyeket. Persze, óvatosan fogalmazott, jelezte, hogy nem hivatalos minőségben beszél, de érzésünk szerint szinte mérget vehetünk a szavaira.

Tehát: annak ellenére, hogy május 15-étől feloldják a kijárási tilalmat, szó se lehet arról, hogy esküvőzni is lehessen. Isten ments, hogy azt állítsa a belügyminiszter, hogy tilos házasodni. Dehogy tilos! Sőt, csak tessék. Ám a buli, a lagzi, a dínomdánom, a Hencidától Boncidáig folyó bor, meg a sok-sok tömött zsebű egyénből verbuvált násznép, na, ennek várnia kell, mondjuk, őszig.

Hirdetés

Hogy ne csak hideg zuhanyt szolgáltasson, Vela úr azért meglebegtetett egy dátumot is. Nem hivatalos (!) véleménye szerint augusztusban, egész konkrétan augusztus 23-án lehet számítani egy nagyobb fokú lazításra, amikor már elképzelhető, hogy nyolc személynél többen is részt vehetnek egy esküvőn. Na ne számítsunk százakra akkor sem. És persze, minden attól függ, hogy viselkedik a vírus, és hogy viselkedünk mi a meglebegtetett dátumig.

Csak töprengünk itt: miért pont augusztus 23.? A Molotov-Ribbentrop paktum kapcsán? A román világháborús kiugrás miatt? Netán a kommunista „nemzeti felszabadulás” okán?

Hirdetés